Thread Rating:
  • 0 balsis - 0 vidēji
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dānijas kuģu būvētava uztur Krievijas gāzes biznesu virs ūdens
https://danwatch.dk/en/danish-shipyard-k...s-step-in/

Enerģija
24.09.2026.
Dānijas kuģu būvētava uztur Krievijas gāzes biznesu virs ūdens: Tagad iejaucas ES politiķi

Tā kā Fajarda kuģu būvētavā Fīnā uz apkopi dodas vēl viens tankkuģis ar Krievijas gāzi, ES politiķi aicina to nekavējoties apturēt. "Tam nav jēgas," saka Eiropas Parlamenta deputāts no Dānijas. 

Lai gan Fīnas kuģu būvētavu Fayard par Krievijas gāzi (LNG) pārvadājošo tankkuģu apkalpošanu ir kritizējis premjerministrs, 100 Eiropas Parlamenta deputāti un NVO, kuģu būvētava turpina darboties tik ilgi, cik tas ir iespējams likuma un sankciju ietvaros.

Šāds bija vēstījums no kuģu būvētavas, kas pieder Dānijas miljardierim Tomasam Vilkensam Andersenam, augustā raidījumam Danwatch.

Un viņš tur savu vārdu. Pašlaik kuģu būvētavā sausajā dokā atrodas vēl viens LNG tankkuģis, kas pārvadā Krievijas gāzi, jo jaunās ES sankcijas šajā reģionā stāsies spēkā tikai 2027. gada 1. janvārī.

Lieta tagad ir nonākusi Eiropas Komisijā, kurai sešu nedēļu laikā ir jāatbild, kāpēc Fīnas kuģu būvētava joprojām apkalpo šos kuģus, neskatoties uz ES vēlmi apturēt Krievijas miljardu eiro ieņēmumus no LNG.

Tieši Eiropas Tautas partijas (ETP) grupa, lielākā centriski labējā grupa Eiropas Parlamentā, ir izvirzījusi šo jautājumu Eiropas Komisijā. Viņi aicina nekavējoties pārtraukt Fayard veikt šo kuģu apkopi.

Nīls Flemings Hansens no Konservatīvās tautas partijas, kurš ir Eiropas Tautas partijas biedrs, atzīst dilemmu, un tāpēc viņš ir palīdzējis palielināt pieprasījumu ES līmenī.

"Acīmredzot nav jēgas, ka Eiropas uzņēmumi joprojām var palīdzēt uzturēt Krievijas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) eksportu, kamēr Krievija karo Ukrainā un apdraud mūsu drošību Eiropā," viņš saka.

Nav jēgas, ka Eiropas uzņēmumi joprojām var palīdzēt uzturēt Krievijas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) eksportu.

Nīls Flemings Hansens
Eiropas Parlamenta deputāts no Konservatīvās tautas partijas

Fayard noraida kritiku

Dānijas ES politiķis vēlas, lai sankciju datums tiktu pārcelts uz agrāku laiku, un arī mudina Fayard brīvprātīgi pārtraukt palīdzēt kuģiem. Fayard apkope šiem kuģiem palīdz Krievijai gūt gāzes ieņēmumus.

“Kamēr netiks ieviests paātrināts aizliegums, varas iestādēm, protams, ir rūpīgi jāuzrauga, lai nodrošinātu pašreizējo sankciju ievērošanu. Taču uzņēmumiem nav jāgaida jauni noteikumi. Viņi jau tagad var izvēlēties atteikties no uzdevumiem, kas palīdz uzturēt Krievijas kara ekonomiku,” viņš stāsta Danwatch.

Fajerds noraida kritiku un uzskata, ka atbildība gulstas uz ES.

“Fajerds atbalsta ES sankcijas pret Krieviju. Jaunākajos 21 sankciju paketes noteikumos Komisija ir atbrīvojusi Krievijas sašķidrināto dabasgāzi (LNG), jo ES ir energoapgādes problēma un tā turpina importēt Krievijas LNG. Tā ir dilemma, par kuru ES ir pilnībā informēta,” Fajerds raksta rakstiskā atbildē Danwatch.

Kuģu būvētava mudina politiķus rīkoties pašiem un mainīt sankcijas, ja viņi vēlas apturēt gāzes importu no Krievijas.

“Ja ir ES politiķi, kuri vēlas mainīt noteikumus ES, viņi var sākt, izdarot spiedienu uz Komisiju. Turklāt ES ir pieņēmusi Krievijas LNG importa apturēšanu no 2027. gada janvāra, ko mēs, protams, atbalstām,” Fajerds raksta e-pastā.

Augustā Danwatch ziņoja, ka Fīnas salā ir ieradies vēl viens tankkuģis "Boris Davydov", kas būvēts Krievijas gāzes transportēšanai, lai to apkalpotu un sagatavotu jaunām piegādēm.

Kuģis ir īpaši būvēts, lai savāktu gāzi no gigantiskās Jamalas iekārtas Krievijas ziemeļos Arktikā. Jamala ir viena no lielākajām Krievijas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) rūpnīcām.

Šobrīd, rakstīšanas brīdī, LNG tankkuģis "Nikolai Yevgenov" atrodas Odenses fjordā, un to apkalpo uzņēmums "Fayard", kas pauž atbalstu viedoklim, ka rīcība ir jāīsteno ES politiķiem.
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Atbilde
« Vecāks | Jaunāks »

Pārlēkt uz:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)