5:59
Liekas, ka par "ārkārtas situācijām" raksta tikai "avizēs", bet tā nemaz nav. No rīta, sagribas uz tualeti, tu dodies uz tualeti, bet ceļā tu sajūti, "ka tu tevi jau nes liktenis", un tu atmodies uz grīdas. Vēders sāp, kājas īsti neklausa, ko darīt? (ārkārtas situācija). Parasti procesu pavada ari galvas sāpēšana, ka tev jāvēršas pie cita cilvēka pēc palīdzības, lai novērtētu situāciju (un tad tu ar vari tikt mazliet uzjautrināts, ka ari citi cilvēki nezin ko īsti darīt!). Pirmā vēlme ir zvanīt ātrajai palīdzībai (bet mūsdienās par to var dabūt soda naudu)!
https://www.nmpd.gov.lv/lv/kad-zvanit-113
Kad zvanīt 113?
Uz ārkārtas tālruni 113 jāzvana situācijās, kad cilvēka dzīvība ir apdraudēta un palīdzības saņemšanā izšķirošas ir minūtes – ir gūta ļoti smaga trauma vai ir pēkšņa saslimšana un neatliekamā medicīniskā palīdzība nepieciešama nekavējoties. Zvans uz 113 ir bez maksas (ko nevar teikt par vizīti).
Situācijas, kad jāizsauc NMPD mediķi:
Kā viņi to stādās priekšā, ka es bezsamaņā piezvanīšu uz 113? Nu man ir vismaz jābūt pie apziņas. Vai kā es ar apstājušos elpošanu piezvanīšu? Nu labi, bezsamanas vai apstājušas elpošanas gadījumā, to pamanījušiem līdzcilvēkiem ir jāzvana NMPD un gan jau jāveic pirmās palīdzības sniegšana. bet apjukumu rada situācijas, kad tu tikai histēriski var jautāt, kas notika? Visticamāk, ka atbilde būs nesakarīga, un tu novieto potenciālo pacientu gultā. Tā kā tu pārliecinošu atbildi saņem ļoti reti, proti, pats potenciālais pacients nav gatavs šādam saasinājumam, proti, tā ir neparasta vai pirmo reizi, tu sāc lauzīt galvu, ko tagad īsti darīt. Tev vajadzētu kāda medicīniskā personāla konsultāciju - tava Ģimenes ārsta strādās tikai darba laikā, bet ne visiem cilvēkiem ir pacietība tik ilgi gaidīt, vai nedod dievs, tev ārkārtas situācija notiek piektdienas vakarā.
Kaut kā tā ...
https://www.nmpd.gov.lv/lv/kad-zvanit-113
Kad zvanīt 113?
Uz ārkārtas tālruni 113 jāzvana situācijās, kad cilvēka dzīvība ir apdraudēta un palīdzības saņemšanā izšķirošas ir minūtes – ir gūta ļoti smaga trauma vai ir pēkšņa saslimšana un neatliekamā medicīniskā palīdzība nepieciešama nekavējoties. Zvans uz 113 ir bez maksas (ko nevar teikt par vizīti).
Situācijas, kad jāizsauc NMPD mediķi:
- bezsamaņa,
- apstājas elpošana vai rodas pēkšņi elpošanas traucējumi,
- ir smagas traumas vai spēcīga asiņošana, kas apdraud dzīvību,
- pazīmes, kas liecina par infarktu (pēkšņas sāpes aiz krūšu kaula),
- pazīmes, kas liecina par insultu (ir vienas puses pēkšņs vājums),
- citas dzīvību apdraudošas situācijas
Kā viņi to stādās priekšā, ka es bezsamaņā piezvanīšu uz 113? Nu man ir vismaz jābūt pie apziņas. Vai kā es ar apstājušos elpošanu piezvanīšu? Nu labi, bezsamanas vai apstājušas elpošanas gadījumā, to pamanījušiem līdzcilvēkiem ir jāzvana NMPD un gan jau jāveic pirmās palīdzības sniegšana. bet apjukumu rada situācijas, kad tu tikai histēriski var jautāt, kas notika? Visticamāk, ka atbilde būs nesakarīga, un tu novieto potenciālo pacientu gultā. Tā kā tu pārliecinošu atbildi saņem ļoti reti, proti, pats potenciālais pacients nav gatavs šādam saasinājumam, proti, tā ir neparasta vai pirmo reizi, tu sāc lauzīt galvu, ko tagad īsti darīt. Tev vajadzētu kāda medicīniskā personāla konsultāciju - tava Ģimenes ārsta strādās tikai darba laikā, bet ne visiem cilvēkiem ir pacietība tik ilgi gaidīt, vai nedod dievs, tev ārkārtas situācija notiek piektdienas vakarā.
Citāts:Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis 66016001
Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis 66016001 ir medicīnisko padomu tālrunis, kas nodrošina iedzīvotājiem ārpus ģimenes ārstu darba laika medicīniskus padomus veselībai akūtos gadījumos. Tās ir situācijas, kuru risināšanai nav nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība.
Ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa darba laiks:https://www.nmpd.gov.lv/lv/kad-zvanit-gi...m-talrunim
- darba dienās: no plkst. 17:00 līdz 8:00
- brīvdienās un svētku dienās: visu diennakti
Kādos gadījumos sazināties ar Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni?
Nelielu traumu, pēkšņu saslimšanu vai hronisku slimību saasinājuma brīžos vakaros, naktīs, brīvdienās, kad ģimenes ārsta prakse nestrādā, bet mediķa padoms nepieciešams steidzami, tostarp, ja ir:https://www.vmnvd.gov.lv/lv/kur-sanemt-m...-palidzibu
- saaukstēšanās, drudzis
- vemšana, caureja
- muguras sāpes
- sāpes ausīs, kaklā
- brūces, nobrāzumi, ķermeņa sasitumi, sastiepumi
- hroniskas slimības saasinājumi u.c.
- arī tad, ja ir šaubas - zvanīt 113 vai nē
Uzmanību!
Gadījumos, kad nepieciešama ārsta palīdzība, kas nav saistīta ar veselības vai dzīvības apdraudējumu, vispirms ir jāsazinās ar ārstniecības pakalpojumu sniedzēju telefoniski.
Kaut kā tā ...
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs