Kāpēc man mācīties marsiešu valodu?
https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/...u.a582854/

40 gadu Latvijā nodzīvojušais krievu profesors: Kāpēc man mācīties marsiešu valodu?

Vakar, 14:31
Latvijā
Autori: LSM.lv Ziņu redakcija
Krievijā jau gandrīz 20 gadu ir spēkā programma, kas veicina tautiešu brīvprātīgu pārcelšanos uz dzīvi Krievijā. Propagandas aģentūra "RIA Novosti" publicējusi sarunu ar vienu no cilvēkiem, kas izmantojis šo programmu, lai aizbrauktu no Latvijas. Kā stāsta profesors Vasilijs Svistunovs, viņš Latvijā nodzīvojis ap 40 gadu, bet latviešu valodu tā arī nav iemācījies.
Profesors apgalvo, ka bez latviešu valodas Latvijā varot iztikt, jo viņam apkārt bijuši "savējie", kas runā krievu valodā.
"Visu cieņu tautai, bet Latvijā nodzīvotajā laikā es neapguvu latviešu valodu. Tas nebija nepieciešams, jo dzīvoju krievu zonā, kur 80% iedzīvotāju bija krievvalodīgie. Ar ko man runāt [latviski], ja visi runā krievu valodā?" vaicā Svistunovs.
"Es gan uz kursiem gāju, gan grāmatas lasīju, gan ierakstus pirku, bet kādēļ man vajadzīga marsiešu valoda, ja man apkārt nebija marsiešu?" prāto profesors.
Viņš apgalvo, ka Latvijā neesot saskāries ar diskrimināciju no vietējo puses, jo dzīvojis krievu rajonā un runājis krievu valodā.
"Man nebija problēmu, jo visapkārt bija savējie. Bet tam, kurš pārbraucis no vienas zonas uz citu [latviešu], protams, tādas būs," spriež Svistunovs.
Viņš apgalvo, ka Latvijā apkārt staigā "stukači" (ziņotāji), kas meklē tos, kuri nerunā latviešu valodā.
Svistunovs arīdzan izplata melīgus apgalvojumus, ka Latvijā esot pieņemts likums, kas pieprasa, lai cilvēki ģimenē runātu latviešu valodā.
"Rūpniecības uzņēmumos viss atkarīgs no saimnieka. Ja viņš ir krievs, visi runās krievu valodā. Ja latvietis, tad otrādi," stāsta bijušais Latvijas iedzīvotājs.
Svistunovs ieradies Latvijā pirms 40 gadiem, šeit vadījis institūtu ekoloģisko pētījumu jomā.
Saskaņā ar Svistunova profilu "LinkedIn" vietnē – viņš bijis Starptautiskā zinātniskā ražošanas ekotehnoloģiju institūta vadītājs.
"RIA Novosti" vēsta, ka 2023. gadā Svistunovs atgriezies Krievijā, izmantojot valsts programmu, kas palīdz ārzemēs dzīvojošiem tautiešiem atgriezties dzimtenē.
Krievijas vadonis Vladimirs Putins šādu programmu izveidoja 2006. gadā, un līdz 2024. gada sākumam tās iespējas esot izmantojuši 1,17 miljoni tautiešu.
Krievijas amatpersonas vairākkārt aicinājušas ārzemēs dzīvojošos tautiešus aktīvāk izmantot šo programmu.
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Atbilde
« Vecāks | Jaunāks »

Pārlēkt uz:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)