Ziņa: 2'310
Virtenes: 599
Pievienojies: 2019 Sep
Reputācija:
6
Valsts:
Viņš bij pacietīgs un prata gaidīt, kad nesteigdamās atnāca viņa mazā Laime, kura noputējušām kājām staigāja gar nabaga ļaužu durvīm, izdalīdama savas mazās dāvaniņas. Viņa nevienanespēja aplaimot pilnīgi: visur tā atstāja robu. Bet viņa prata ļaudīm novērst acis no sava trūkuma un to brīdi padarīt gaišu.
Pasniegdama adītu vilnas cepuri, viņa lika nabagam aiz prieka piemirst basās kājas, pasniegdama siltu karašiņu, — ka nav malkas, ko krāsni iekurināt. Vakarā pa krēslu viņa skatījās kailās, netīrās istabās, kur bērni spiedās kopā no bailēm un aukstuma tumšos, tukšos kaktos kā rācenīši rudenī priekš salnas nakts uz lauka. Bet ko bij viņai darīt? Viņa bij nabaga ļaužu Laime, un dievs viņai maz bij devis.
K.Skalbe "Pasaka par vērdiņu"
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Reputācija:
6
Valsts:
Lai Aristotelis ar visu savu filozofiju saka, ko grib, bet kas gan par tabaku var labāks būti Tā — krietnu ļaužu kaislība, un tas, kas dienas pavada bez tabakas, nav dzīves cienīgs. Tā ne tikvien iepriecē un apgaismo prātu, bet skolo vēl dvēseles tikumos, un tā mēs topam par krietniem cilvēkiem. Vai neesat ievērojis — līdzko iešņaucam tabaku, tā tūlīt kļūstam pret visiem daudz laipnāki! Un ar kādu aizrautību to piedāvājam gan pa labi, gan pa kreisi, vienalga, kur mēs atrastos! Pat negaidām, lai mums to lūdz, bet steigtin steidzam izpildīt otra vēlēšanos. Tātad tiesa kas tiesa — tabaka iedveš goda jūtas un tikumus tiem, kas to lieto.
"Dons Žuans" Moljers
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Reputācija:
6
Valsts:
2025-01-21 18:31
(This post was last modified: 2025-01-21 19:16 by LvSnor.)
Sganarels
Bet man to nav tik grūti saprast. Ja tu šo klaidoni un svētceļnieku pazītu, tu zinātu, ka tā ir viņam gluži viegla lieta. Es nesaku, ka viņš ir savas jūtas mainījis pret donnu Elvīru, par to neesmu vēl pārliecinājies. Tu zini, ka pēc viņa pavēles es aizbraucu pirmais un, kopš viņš ir te, neesmu viņu vēl redzējis, taču piesardzības labad tev interesentam darīšu zināmu, ka mans pavēlnieks dons Žuans ir vislielākais nelietis, kādu jebkad zeme turējusi; trakulis, suns, velns, turks, ķeceris, kurš netic nedz debesu valstībai, nedz dievam, nedz svētajiem, nedz vilkačiem, kurš dzīvi pavada kā zemisks lopiņš, kā Epikūra cūka, kā īsts Sardanapals, kas neuzklausa kristīgo pamācības un visu, kam mēs ticam, ieskata par muļķību. Tu stāsti, ka viņš esot apprecējis tavu pavēlnieci? Jel tici man, ka viņš vēl daudz ko vairāk izdarītu, savas kaisles dzīts. Tās dēļ viņš būtu gatavs apprecēt gan tevi, gan viņas suni vai kaķi. Noslēgt laulību viņam nemaksā nekā; citu slazdu viņam arī nevajag, lai iegūtu daiļavas. Viņš ir tāds precinieks, kas visu pretī ņem. Jaunava vai kundze, pilsone vai zemniece — tas viņam ne silts, ne auksts. Un, ja es tev sāktu nosaukt visas tās, ar kurām viņš ir apprecējies dažādās vietās, tad šo sarakstu varētu lasīt līdz vakaram. Tu esi pārsteigts, kļūsti bāls no tādām runām. Bet es taču tikai uzskicēju šo vīru, lai pabeigtu tā portretu — daudz lielākus te vajadzētu otas triepienus. Gan debess dusmas reiz to kādā dienā trāpīs! Daudz labprātāk es pašam velnam kalpotu nekā viņam. Viņš man ir licis tādās neģēlībās noskatīties, ka es gan vēlētos, lai viņš sen jau būtu stāvus zemē ietriekts. Ja ir augstas kārtas kungs, turklāt vēl nelietis, tad tas ir briesmīgi. Man jābūt viņam uzticīgam, kaut gan es nevaru to izturēt; uzticīgi kalpoju viņam tikai aiz bailēm, un bieži vien man jāpiekrīt tam, kas manai sirdij pretīgs.
"Dons Žuans" Moljers
Reputācija:
6
Valsts:
2025-01-23 18:30
(This post was last modified: 2025-01-23 18:35 by LvSnor.)
Nē, visus nicinu, it visi vilku bari.
Tāpēc ka vieni ir, kas ļaunu iemieso,
Un citi, savukārt kas ļauniem pakalpo.
Vēl citiem ir visviens, ne auksts, ne silts šiem trumiem,
Kad gumda dvēseles uz zemiem netikumiem
<...>
Tik daudz pēc tikumiem jums nevajag vis
dzīties,
Bet dabas likumā gan vairāk ieskatīties,
Un ļaužu trūkumus vis nepētīsim tā,
Lai bargi tiesātu, bet vairāk maigumā.
Mums viņu trūkumus būs labot rāmu garu, Var visu sabojāt, ja pielietosim varu.
Jo saprāts veselais no galējībām bēg Un mērenība vien ar saknēm zemē strēg.
Si krasā morāle, kas senos laikos dota,
Ir mūsu gadsimtam ne visai piemērota.
Jo darīt pilnīgus šos mirstīgos grib tā,
Bet mums par šiemlaikiem ir vairāk jādomā. Kam visur iejaukties! Kam visu vajag zināt!
Moljers "Mizantrops"
Reputācija:
6
Valsts:
Elīze
Valēr, tā runā katrs! Visiem vīriešiem vārdi ir vienādi, tikai viņu darbi parāda starpību.
Moljers "Skopulis"
Reputācija:
6
Valsts:
JAUNEKLIS Bēgat! bēgat! katram slēpne,
Kur naidnieki neatrod:
Katrā slēpnē radīs jūs,
Vilks aiz matiem laukā kauns.
BAIĻU BALSIS UN PRET BALSIS Kas par kaunu? kurš grib mirt?'
Ij ne tauta negrib mirt.
Kas par tautu? Visi brāļi.
Arī brāļu apspiedēji?
BĒGLIS NO SVEŠNIECĪBAS Bēgat, bēgat, mājenieki,
Jums ir mājas aizbēgaznas,
Kādās mājās mēs bēgam:
Svešniecības pārnākuši?
Svešas malas izstaigājām,
Vietas sevim nerazdami,
Nu mēs mājās pārnākam,
Vai še vietas neatrastu?
TRIMDNIEKS Trimdā likti, laukā dzīti,
Baiļodamies mājās nākam,
Vienas bailes turam vien:
Kaut mūs atkal nepadzītu.
Nāves baiļu nejūtam,
Mēs jau nācām, lai še mirtu,
Lai še reizi rastu mieru:
Tēvu zemē vieglas smiltis.
MAZGANĪTIS Klausat, klausat Trimdenieku,
Klausat bēgļu svešniecību.
BALSIS Turpināsim dziesmas savas,
Lai dzied bēgļu trimdenieki.
BĒGLIS Gars ir noguris,
Miesas ir vājas.
Ak, un tik tāļi ir neziņu mājas.
Ko ej aizelsis?
Ceļmalā gulsti,
Kas tevi dzenā, ka vaimanās mulsti?
Dzen dzimtais stūrītis,
Mirt nedod vaļas,
Dzīvot liek, cerēt: reiz druvas būs zaļas.
CITS BĒGLIS Ko tu stāvi svešumā?
Cauras dienas, cauras naktis?
Vai tev kājas piesalušas?
Vai pie zemes pieaugušas?
Sala, sala nepiesala,
Auga, auga nepieauga:
Tāla zeme, tēvu zeme,
Tur pieauga nestāvošas.
J.Rainis "Daugava"
Reputācija:
6
Valsts:
IMANTS (Parādās augšā.)
Simtus gadus nogulējis,
Nāku lūkot latvju ļaudis:
Vai tie ceļas, vai tie cīnās
Iegūt savu jaunu sauli?
Nogulēju simtus gadus:
Vai lec saule pusnakts pusē?
Vai ir latvju gars un dvēsle
Izauguši sauli saņemt?
Nogulēju simtus gadus,
Laiku devu gatavoties,
Ja vēl esat negatavi,
Tad vairs nebūs simtu gadu.
Tad vairs nebūs simtu gadu,
Tad būs jāguļ tūkstoš gadu:
Šķīdīs tautas, zudīs miņas,
Raujot noslīks lielā plūsmā.
(Nozūd.)
J.Rainis "Daugava"
Reputācija:
6
Valsts:
(Paceļas no Daugavas Lāčplēsis un Spīdola.)
LĀČPLĒSIS Es cīnījos un gāju mirt,
Nu nāku laukā no nāves nirt,
Ceļaties!
Diezgan gaužaties, asaras lejat!
Ceļaties, mostaties, cīniņā ejat!
Par brīvi, par tautu, par cilvēci
Mirt ejat atkal kā varoni!
Cēls mērķis, ar cēliem ieročiem,
Par to vērts tapt par varoņiem,
Ceļaties, ceļaties, ceļaties!
SPĪDOLA Es cīnījos un gāju mirt,
Nu nāku laukā no nāves nirt.
Ir skaistums tik dzīvē un cīniņā,
Tik brīvpašas patības pilnībā;
Tapt skaistumā brīvi un pilnīgi,
Mirt ejat atkal kā varoni!
Ceļaties!
Vēl cīņas nau galā un nebeigsies;
Jums Lāčplēsis, Spīdola palīgā ies.
Ceļaties, ceļaties, ceļaties!
(Parādība nozūd.)
J.Rainis "Daugava"
|