Rims Buroks (1953-1980)
Rims Buroks (Rimas Burokas (īstajā vārdā Raimunds Buroks, 1953–1980)) ir leģendārs lietuviešu dzejnieks, hipiju kultūras un padomju laika galvaspilsētas bohēmas pārstāvis, kura īsais, bet spilgtais mūžs kļuva par brīvības un sacelšanās pret sistēmu simbolu. Galvenie biogrāfiskie fakti Izcelsme un dzīvesveids: Dzimis Alītā, vēlāk pārcēlies uz Viļņu. Viņš izvēlējās brīvdomīgu, klejojošu hipiju dzīvesveidu, pilnībā ignorējot padomju sistēmas normas, ideoloģiju un prasības "strādāt lietderīgi". Vajāšanas: Dzīvesveida, nevēlēšanās dienēt padomju armijā un oficiālā "brīvlaulātāja" statusa dēļ viņš pastāvīgi tika pakļauts VDK un milicijas spiedienam, tika hospitalizēts psihiatriskajā slimnīcā. Traģisks liktenis: 1979. gada beigās R. Buroks tika arestēts, notiesāts par "sistemātisku klaiņošanu" un ieslodzīts Lukišķu cietumā. Viņš nomira Lukišķos 1980. gadā 10. augustā, tikai 27 gadu vecumā (oficiālais nāves cēlonis bija pneimonija). Radošums un mantojums Neatkarīgā dzeja: Savas dzīves laikā R. Buroks nepublicēja nevienu oficiālu dzejoli drukātā veidā, jo nevēlējās piekāpties padomju sistēmai. Izplatība ar manuskriptiem: Viņa dzejoļi, kas bija caurstrāvoti ar melanholiju, mīlestību, nāves motīviem un pilsētas (īpaši Viļņas) pulsāciju, cirkulēja jauniešu vidū manuskriptos, tika pārrakstīti uz piezīmju grāmatiņām vai kafejnīcu sienām. Viņa dziesmu tekstus lielā mērā ietekmēja franču dzejnieka Pola Verlēna daiļrade. Atmiņa: Pēc dzejnieka nāves un pēc Lietuvas neatkarības atgūšanas viņa mantojums tika apkopots un publicēts grāmatās (visvairāk ievērojams ir "39 dzejoļi"), un pats Rimas Buroks nostiprinājās kā kulta figūra Lietuvas literatūrā. 

„39 eilėraščiai“ (39 dzejoļi) ir viena zināmākā leģendārā lietuviešu dzejnieka, hipiju kultūras pārstāvja un Viļņas bohēmas pārstāvja Rima Buroka (Rims Buroks, 1953–1980) dzejas grāmata.

Šis krājums tika izdots jau pēc dzejnieka nāves (1992. gadā), pateicoties viņa draugu un domubiedru atmiņām un saglabātajiem rokrakstiem, jo dzīves laikā Buroks nepadevās padomju režīmam un oficiāli nepublicējās. Viņa dzeja izplatījās caur norakstītiem burtnīcu lapām un slēptiem ierakstiem.

Galvenās iezīmes par krājumu un dzejnieku:
  • Tematika: Dzejā dominē vientulības, mīlestības, nāves, rudens melanholijas, pilsētas motīvi (īpaši Viļņas ielas, kafejnīcas un palātas), kā arī brīvības ilgas. Būtisku iespaidu uz viņa daiļradi atstāja franču dzejnieks Pols Verlēns.

• Lirisko tēlu pasaule: Viņa dzejas centrā bieži ir klaidoņa, brīvā mākslinieka un sabiedrības autsaidera tēls, kurš neiekļaujas padomju sistēmas rāmjos.

• Traģiski: Rims Buroks par savu dzīvesveidu un atteikšanos pakļauties sistēmai tika vajāts, ieslodzīts un miris Lukišķu cietumā Viļņā 1980. gadā, sasniedzot tikai 27 gadu vecumu.
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Atbilde
NEATKARĪBAS/BĒRNI
2011. gada 29. decembris, 18:12
Iesniegts zem: (ne)utopija | Birkas: filma, hipiji, kino, Lietuva, mūzika, neatkarība, Rims Buroks, rokenrols, Padomju Savienība, raksti

Par godu, kad saņēmu dāvanā vienu no interesantākajām biogrāfiskajām grāmatām par lietuviešu dzejnieku un vecās paaudzes hipiju Rimu Buroku, nolēmu īsi un fragmentāri ievietot dažādu informāciju par padomju jaunatnes kustībām Lietuvā, rokenrolu, dumpi un visu pārējo, ko tagad gandrīz neatpazīstam.

Atteikšos no sākotnējās raksta idejas par šo tēmu un nepieminēšu gudro relikviju kultu, objektismu un visu to, ko jūs jau zināt vai pieņemat, bet tomēr padomājiet par to, vai tas, kas jums tagad ir, patiešām ir tā vērts, ko esat palaidis garām.

Viens no iemīļotākajiem un informatīvākajiem tekstiem par lietuviešu hipijiem Padomju Savienībā. Es ļoti cienu cilvēku(-us), kurš(-i) savāca materiālu un apkopoja visu vienotā, patīkamā tekstā. Detalizētie apraksti aizrauj un satricina sajūtas, sapratīs tie, kam ir neizskaidrojama nostalģija pēc neatkarības kustības, roka un miermīlīgās dumpības.

Daži citāti:

"…

“Lietuvieši pārspēja Krieviju. Mums jau bija festivāli, popsesijas." Sākumā mēs pat nebraucām uz Krieviju - viņi brauca pie mums, jo tur neviena nebija. Tie, kas ieradās no Krievijas, skatījās uz mums ar bijību. Lietuva bija kā hipiju centrs, pat igauņi bija aiz muguras, un tad igauņi panāca. Varu droši teikt, ka hipiju kustība Lietuvā bija spēcīgākā visā Padomju Savienībā, jo mums bija tikai tuvākā valsts robeža. Polija." (S. Daugirdas)
…”
"..."Mums svarīgākais bija pēc iespējas vairāk šokēt sabiedrību. Un apmierināt to tā, lai mammas uz ielas rādītu ar pirkstu uz saviem bērniem: “Re, kāds briesmonis! Ja neēdīsi putru, tāds būsi!". Man patika šokēt, tas sāpēja tikai tāpēc, ka cilvēki sprieda pēc izskata. Tad gribējās vēl vairāk šokēt sabiedrību." (O.Labanovs)

…”
"…"Toreiz bija ļoti maz ierakstu. Klausījāmies simtiem reižu pārrakstītas, saskrāpētas, ar vienkāršu nagu laku salīmētas kasešu lentes. Lai pēc iespējas vairāk uzzinātu par Rietumu mūziku, iemācījos lasīt poļu valodu. Mamma savulaik dabūja žurnālu “Kobieta ir zycie”. Es kaut ko lasīju tenku sadaļā. Agrāk gājām uz dokumentālajām filmām, kuru laikā dažkārt 5-7 sekundes rādīja ārzemju koncertu fragmentus. Tas ilustrēja kapitālisma grimases un deģenerāciju. Šīs dažas sekundes lika mums skatīties filmas desmitiem reižu." (V. Kernaģis)..."
Meklējot informāciju, uzgāju šo rakstu/stāstu:
Grigorijs Meitins. Divas vasaras. Rīgas hipiju tūres

"...1979. gada vasarā es ceļoju dažreiz kājām, dažreiz ar vieglajām automašīnām vai ar stopiem, kā to parasti sauc. Šis pārvietošanās veids būtiski atšķiras no ierastā. Braucot, teiksim, ar vilcienu, cilvēks nesaskaras ar to pilsētu un ciemu dzīvi, kurām pabrauc garām, var braukt un neko sev apkārt nepamanīt. Pat skatoties pa logu, viņš visu vairāk uztver kā filmu kadrus un dzīvē neiegrimst. ..."

Daži Rima Buroka dzejoļi.

R.Bānioņa filma "Bērni no Amerikas viesnīcas":

“...Filmas autori atklāj, kā dzīvojuši agrāk, kas nav sena, bet mūsdienu jaunatnei vairs nesaprotama – padomju gados, kad katrs sapnis varēja beigties milicijas nodaļā.

Nevainīgākās lietas - mīlestība pret mūziku un rietumos populāru grupu ierakstu klausīšanās vai sekošana apģērbu un frizūru modei tika uztverta kā protests pret politisko sistēmu.

1972. gads, Kauņa. Neliela grupa pusaudžu slepus klausās Radio Luxembourg, sapņo. Viņi visi dzīvo tajā pašā mājā, kas agrāk bija viesnīca ar nosaukumu Amerika. VDK interesējas par viņu nevainīgajām darbībām. Drošības aģenti slepus lasīja bērnu vēstules, kas tika nosūtītas Radio Luxembourg. Kopā ar miliciju viņi saplosīja pusaudžu grupu...”

No pirmā acu uzmetiena filmai var šķist drūma un pat ne pārāk interesanta sižeta līnija, taču tas bija nepieciešams, lai tā laika aktualitātes nodotu raisošā veidā.

Filma ir piesātināta ar labu mūziku, ar daudziem atpazīstamiem objektiem (ar kuriem bērnībā un jaunībā nācies saskarties/lietot, dzirdēts no vecākās paaudzes stāstiem)

Neliela intervija par filmas dzimšanas stāstu.
https://thingsuncertain.wordpress.com/ta...s-burokas/
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Atbilde
Rims Buroks

Dzejoļi, kas nav iekļauti grāmatā "39 DZEJOĻI"

+ + +

Es gribu, dzirdi, es gribu mosties no dzīves
lai gan man nav spēka
Es mēģinu aizbēgt ar svina kāju
un kā novembra lietus līst pa skatuvi
kur sāp līdz bezsamaņai
slaveni mūziķi
asinis, lapas un netīrumi,
garāmgājēji
viņi cenšas
šķērso asins un dubļu baseinu
vēlme kliegt aiz dusmām
ka novembra džezs
tukšas, tumšas kāpņu telpas
mana galva šūpojas starp vārtiem
skumjas klauvē ar nūju
uz savu logu
mana galva ļodzās
piedzēries vēja ritmā, lapas, laternas
sikspārņi uz ielas, žurkas
iela, bēniņu iela
mana galva ļodzās
nikns lietusgāze
kā māte, kas sit pa seju
dēls atriebjas un raud,
Skrienu ar svina kāju
Mani vajā mana ēna
es gribu pamosties no dzīves
Es lūdzu, es klauvēju
uz savu logu
un Novembra džezs pusnakts pilsētā
ļaujiet man aizbēgt, ļaujiet man
mosties, ļauj man tevi atrast
un izdurt acis, aizbāzt tās ar vasku
auss

1976. gads

+ + +

kad ir tāda rītausma
turi savu sirdi klusu
pārsteigts
nogriezts
kā bērns
galu galā nākamais
no miglas laika
pats lielākais
dāvana zemei
vienādi dota
gudrajam
muļķim...

+ + +

Zirnekļveidīga spīdoša zvaigzne
un dzērvju virtene stāvēs
uz laiku, kas apstājās jau sen

no šī pulksteņa
atrodi mani
māja pie lagūnas lidos
viegli
tos nes vējš
un mana sirds
gaisma no krītošām lapām
aizmirsti mani
kamēr esmu
tici, ka zirnekļu tīkls spīdēs
zvaigzne
kā mīloša sirds

+ + +

kļuva par mīļāko
rudens koks
un katru vakaru
Es nedzirdu lietus
un veca plāksne
griežas tajā
koku lapas peld
vakarā vīns...

+ + +

Sudraba gaisma, tur, dziļi istabā
tas esi tu, mans neredzamais karalis
Es jautāju un šķiet, ka vakars pamāj,
un man ir bail aizdegt sveci, negribas aizdegt
Sudraba gaisma istabas dziļumā
tu esi mans neredzamais spogulis
Es jautāju, un šķiet, ka nakts pamāj,
un man ir bail aizdegt sveci, negribas aizdegt
Sudraba gaisma, tur, dziļi istabā
tu esi mans neredzamais, atvērtais logs,
Es jautāju un šķiet, ka vējš pamāj,
un es saprotu, ka ir par vēlu iedegt sveci
ir par vēlu iekurt uguni, rudens iet bojā...

+ + +

... un virs manis tikai dziļi oktobra koki
Es esmu mazulis, kurš mēģina pieņemt nāvi
kas tu esi bezsejas bēdas
lūdzot atcerēties tikai vienu

+ + +

Sāpīga visaptveroša vēlme
kā bezmiegs trako namā, kā gaiss
ak, vēl pēdējo reizi, lai jūs iedvesmotu
ar asarām pieskarties acīm un lūpām...

Kāds šausmīgs bezmiegs aiz loga
nevis vējš un tumsa, bet mana seja
šovakar pa ielām staigā ēnu pūļi

Es esmu vienīgais, kurš ir definējis mēnesi,
laukumā
Es lūdzu tikai vienu lietu, lai jūs iedvesmotu
pirms akcenta
Rudens tumsa ir mana
kaila sirds

+ + +

Kaut kad nakts vidū
līst, līst
Un kliedzieni nav dzirdami
viens otru
Un Tukšais Krasts tuvojas
vienkārši
cik mīksts
nevajadzīgs rīts
tukša atgriežas krastā

+ + +

Es sekoju šim stāstam sev neinteresantam,
es sekoju
un vieglāk no vienmuļības, no lietus,
ka ne kopā
Tas pacēla mūsu tiltus, ka visur patīk
stacijās
Es esmu, ka rīts ir maiguma pelēks
un tu
Un nogurusi kā mana seja
kļūstot par miglu
Tukši, vientuļi popi lasīs tev
rindas naktīs
Viņi nepieder man, viņi neuzskata, ka viņi pieder man
vairs ne...

+ + +

Lapu krišana ir līdzīga
manam vecam dzērāju draugam
ar lielu degunu...
viņš man atgādina skumju čellu
aizmirsts mūziķa pamestajā pagalmā,
spēlējoties mēness gaismā
vējš, lapas un lietus uz tās stīgām...

+ + +

Mans vecais dzērājs
draugs ar lielu degunu
atgādina lielu kasti
no apelsīniem ar eksotiku
etiķete, un rudens līdz
to uzlika lapas, tur
mazliet slims cilvēks apmetās
bezdelīga, kas neprot lidot...

+ + +

Rudens sākas ar ēnu svētkiem
Es atkal ticēšu sapņiem, mana mīlestība,
Kad vējš un krīt jumtus
visam pa virsu atstāj, māja jau pilna...
Kā cilvēki mirst - atzveltnes krēsls un flīģelis
kad cilvēki raud atvērtus logus
Alejas zāliena sievietes plīvurs
lietas nemierīgās agonijās...
Un ēnu karnevāla beigās,
Nakts alejā iet jauns Po,
Un mēness ir tikpat balts,
Viņas kakls bija sakosts
vampīriskais rudens

1978. gads

+ + +

ir tāda rītausma
turi savu sirdi klusu
pārsteigts un šokēts
kā bērns
galu galā nākamais
no miglas laika
lielākā dāvana uz zemes...
vienādi dota gudrajiem, neprātīgajiem

+ + +

Vienā mirklī pasaule ir apdullināta
tu redzi acis pāri visam
lielāks par novembra nakti
kluss... tikai pukst, sirds

Bez vēja, bez lietus, bez viļņiem
maza kaila sirds
cik šausmīgi viņa sitīs pa logiem,
redzot šīs acis

Es atkal eju pa bulvāriem
rīta mētelis.
Visur apdullināta pasaule
cik ilgi var ilgt mirklis.

+ + +

...klīstu pa veciem pagalmiem
mēness oreols
pāri manam skumjam
trakas galvas
kā bērnības sala

+ + +

Jūsu roka noslīdēja miega laikā
cauri gadsimtam būšu kodolīgs un kodolīgs
tukšas un bezmiega naktis
kad pilsētās nodziest visas gaismas
un mēs vairs nebūsim kopā
visu nakti gadsimta garumā
Es pieskaršos tavai rokai ar ēnu
https://www.tekstai.lt/buvo/tekstai/buro...rasc39.htm
Atbilde
« Vecāks | Jaunāks »

Pārlēkt uz:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)