2025-02-16 19:53
Nu ASV prezidenta administrācijas ārlietu resora uzdevums ir ieslēgt nicinošu attieksmi pret ES birokrātiskajām institūcijām. To jau sen saka arī ES ka "Eirokomisāra kantoris" nav ievēlētu personu kopums, bet administratīvi ieceltu personu saraksts, kam būtu jāīsteno kāda ievēlēto deputātu apstiprināta programma, nevis jāveido sava "birokrātiska programma", ko īstenot. Par ārlietu politiku šai birokrātiski izvēlēto eirokomisāru komandā pārstāv Igaunijas pārstāve Kallasa. ES ārpolitikas komisāru liktenis vienmēr ir bijis skarbs, jo lielvaras pret viņiem izturas nicinoši, jo viņi pārstāv dalībvalstu ārlietu ministriju viedokli, kur dalībvalstis vēl joprojām saglabā savu ārpolitisko neatkarību. Proti, viņi ir reti formāli ārlietu politikas veidotāji, jo to parasti veido ES lielvalstu ārlietu ministrijas sadarbībā ar citām nacionālajam ministrijām. Proti, nopietna saspīlējuma gadījumā ES struktūras var viegli nonākt bezspēcīgā situācijā, jo nacionāla līmenī nevar sasniegt "konsensusu".
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs