Thread Rating:
  • 0 balsis - 0 vidēji
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Īrija
Īrijā atbalsts dalībai ES ir zemākais kopš 2012.gada - aptauja

Jaunā aptauja liecina, ka atbalsts Īrijas dalībai Eiropas Savienībā ir samazinājies līdz zemākajam līmenim vairāk nekā desmit gadu laikā.
Aptauja, ko pēc Eiropas Kustības Īrijā (EMI) pasūtījuma veica "Amárach Research", liecina, ka atbalsts samazinājās no 93% 2019. gadā līdz 82% 2025. gadā, kas ir zemākais līmenis kopš 2012. gada.
EMI norādīja, ka, lai gan atbalsts ES joprojām ir spēcīgs, 43 % aptaujāto neuzskata, ka viņu viedoklis tiek pārstāvēts ES līmenī.
Tomēr 47 % respondentu ir apmierināti ar ES virzību.
Aptaujā noskaidrots, ka 34 % iedzīvotāju neuzskata, ka ES ievēro savas pamatvērtības, un 26 % ir neapmierināti ar tās virzību.
Galvenie identificētie jautājumi bija ES reakcija uz migrāciju (35 %) un ES regulējums (24 %).
Lai gan daži pauda neapmierinātību ar ES militarizāciju (24 %), 50 % iedzīvotāju uzskata, ka Īrijai būtu jāiesaistās ciešākā ES sadarbībā aizsardzības un drošības jomā. Pret šādu rīcību iebilda 32 % aptaujāto, bet 18 % aptaujāto nebija pārliecināti.
36 % aptaujāto norādīja, ka ir neapmierināti ar Īrijas ietekmi Briselē, turklāt Īrija joprojām ir nepietiekami pārstāvēta ES iestādēs.
Ikgadējā aptauja "European Movement Ireland's EU 2025", kas tiek rīkota jau 12. gadu, ir vienīgā aptauja Īrijas salā, kas veltīta Eiropas jautājumiem.
Kustības izpilddirektore Noelle O'Konnella teica: "Ir iepriecinoši redzēt, ka Īrijā ir liels atbalsts dalībai ES, lai gan salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem tas ir samazinājies."
"Ir skaidrs, ka mēs nevaram būt pašapmierināti, jo daži cilvēki pauž neapmierinātību ar ES pašreizējo virzību un Īrijas ietekmi ES līmenī," viņa piebilda.
O'Konnella sacīja, ka ir svarīgi, lai pilsoņi justu, ka viņu viedoklis tiek uzklausīts "visos ES līmeņos", ņemot vērā karu Ukrainā, ES un ASV tirdzniecības sarunas un, kā viņa to nosauca, "pieaugošo populisma ietekmi".
Īrijas Republikas pieaugušo aptaujā 56 % aptaujāto atzina, ka dzīves dārdzība ir visaktuālākais jautājums, jo īpaši gados jaunākiem cilvēkiem.
Citi minētie jautājumi bija migrācija (53 %), ES un ASV attiecības (44 %), ES reakcija uz Krievijas un Ukrainas konfliktu (43 %), Izraēlas un Palestīnas konflikts (41 %) un mājokļi (41 %).
Respondenti Ziemeļīrijā kā galveno problēmu ES līmenī minēja Izraēlas un Palestīnas konfliktu (52 %).
Aptauja liecina, ka lielākā daļa iedzīvotāju šajā salā atbalstītu apvienotu Īriju ES sastāvā - 67 % Ziemeļīrijā un 62 % Republikā.
Ziemeļīrijā (27 %) ir vairāk pret Apvienotās Īrijas pievienošanos ES nekā dienvidos (16 %), savukārt republikā (22 %) vairāk iedzīvotāju apgalvo, ka nezina, bet Ziemeļīrijā - tikai 7 %.
Ziemeļīrijā ievērojams vairākums (60 %) uzskata, ka izmaiņas ES un Apvienotās Karalistes attiecībās pēc Breksita nav uzlabojušas Ziemeļīrijas attiecības ar ES, tikai 29 % tam piekrīt, bet 11 % nav pārliecināti.
Ievērības cienīgs secinājums ir tas, ka ir ievērojami samazinājusies uzticība iestādēm, jo lielākā daļa Īrijā (40 %) un Ziemeļīrijā (39 %) apgalvo, ka neuzticas vadošajām iestādēm, un tikai 30 % iedzīvotāju Republikā pauž uzticību ES un Īrijas valdībai.
Interesanti, ka Īrijā gandrīz puse (49 %) no 18-24 gadus vecajiem iedzīvotājiem visvairāk uzticas ES, savukārt Ziemeļīrijā ES ir visuzticamākā iestāde (29 %), bet vismazākā uzticība (6 %) ir Ziemeļīrijas izpildvarai, kas tikai nedaudz atpaliek no Apvienotās Karalistes valdības (7 %).
Eiropas lietu un aizsardzības ministrs Tomass Bērns (Thomas Byrne) sacīja, ka aptauja ir "svarīgs sabiedrības viedokļa barometrs un atgādinājums par mūsu kopīgo atbildību aizsargāt un stiprināt Īrijas lomu Eiropā".
Bērns norādīja, ka ir ievērojams, ka aptaujātie uzskata dalību ES par labu Īrijai un ka kopumā uzticība ES joprojām ir augsta.
"Ir skaidrs, ka lielākā daļa Īrijas iedzīvotāju uzskata, ka mūsu dalība ES ir devusi mums labumu, taču mēs nevaram uzskatīt šo pozitīvo attieksmi par pašsaprotamu un nedrīkstam būt pašapmierināti.
Pirms Īrija uzņemsies ES prezidentūru 2026. gada otrajā pusē, es ar nepacietību gaidu iespēju sadarboties ar kopienām visā Īrijā, lai informētu par to, ko nozīmē mūsu prezidentūra ES un kā ES nodrošina tās pilsoņu labklājību," sacīja Bērns.
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Atbilde
« Vecāks | Jaunāks »

Ziņas šai virtenē
Īrija - LvSnor - 2025-03-31 11:05
RE: Īrija - LvSnor - 2025-05-04 16:38
RE: Īrija - LvSnor - 2025-05-08 18:28

Pārlēkt uz:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)