15.Saeimas priekšvēlēšanu kampaņa
Vairāki simti cilvēku pulcējas partijas «Latvija pirmajā vietā» protestā pret vēlēšanu rezultātu Rīgā 

Šodien, 17:15
Papildināts šodien, 19:40
Latvijā
Autori: Sintija Ambote (Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondente), Krišs Kairis (LTV Ziņu dienesta korespondents)
Rīgas centrā svētdien, 15. jūnijā, aizvadīta partijas "Latvija pirmajā vietā" (LPV) līdera Aināra Šlesera sapulce, protestējot pret pagājušajā nedēļā aizvadīto pašvaldību vēlēšanu rezultātiem galvaspilsētā. Partija apgalvo, ka vēlēšanas nav bijušas caurspīdīgas un plāno tiesā pārsūdzēt lēmumu par viņu sūdzības noraidīšanu. Protestā sapulcējās vairāki simti Šlesera atbalstītāju.
Ainārs Šlesers uz blakus Brīvības piemineklim izvietotās skatuves savus atbalstītājus uzrunāja apmēram četrdesmit minūtes. Viņš aicināja klātesošos skandēt saukļus, prasot valdības atkāpšanos, un paziņoja, ka protesti turpināšoties, ja tas nenotiks.
"Šīs vēlēšanas bija negodīgākās Latvijas pastāvēšanas vēsturē, kopš Latvija atjaunoja neatkarību. Paskatieties, kas notika pirms vēlēšanām. Premjere Siliņa teica: "Mēs strādājam, es strādāju, lai Šlesers nekļūtu par Rīgas mēru." To teica premjere Siliņa. Kauns!" paziņoja Šlesers.
Tikko notikušajās Rīgas domes vēlēšanās LPV guva plašāko vēlētāju atbalstu, domē iegūstot 13 mandātus. Partija strādās opozīcijā. No klātesošajiem daži vēlas panākt vēlēšanu rezultātu anulēšanu, citi tikai balsu pārskaitīšanu.
Aleksandrs: "Es nepiekrītu šīm vēlēšanām, kā tās saskaitīja. Tāpēc esmu šeit."
Andris: "Uzskatu, ka vēlēšanas nav godīgas. (..) Tas, ka tur nenostrādāja tā sistēma. Skatīsimies, kas būs tālāk."
Svetlana: "Viņam ir visi "šansi". Viņš uzvarēja ar balsīm. Es domāju, ka viņš būs Rīgas mērs."
Vera: "Domē ir ievēlēti... mēs gribam, lai Šlesers būtu. Bet ir tikušas pavisam citas partijas."
Danils: "Drusku nepareizi. Tomēr Šlesers ir dabūjis visvairāk balsu. Un kaut kā negodīgi. Tās koalīcijas visu laiku – visu laiku vieni un tie paši pie varas."
Arī Latvijas Radio aptaujātie protestētāji norādīja, ka ir neapmierināti ar aizvadīto vēlēšanu sistēmas traucējumiem, un vēlēšanu procesu sauc par necaurspīdīgu:
"Principā, ja būtu viss tā godīgi, nu, tad pārskaitiet ar pieaicinātiem cilvēkiem, kas kontrolē visu to skaitīšanu, pārskaitiet, un būtu miers. Tas taču ir ļoti vienkārši. Un mums valsts vispār neattīstās kā tāda, nu, un pretīga tā zagšana, kas notiek visur. Un galvenais ir tas, ka neviens nenes atbildību, neviens neatbild ne par ko."
"Man kaut kā neticas, kā tā var būt, kad ir tehnoloģijas un viss pārējais, bet tādu lielu vēlēšanu laikā kaut kas pēkšņi nobruka. Es neticu, neticu!"
"Es arī uzskatu, ka Evikai Siliņai noteikti būtu jāatkāpjas."
"Tas, kas notiek tagad ar Evikas Siliņas valdīšanu, nu, tur viss liekas ļoti miglā tīts."
"Nu, šīs vēlēšanas vispār tumša bilde ir. Kaut kāda balsu skaitīšana pa nakti, un ka nenostrādā visa sistēma, šeit nav kaut kas riktīgi."
Protesta laikā notika arī neliela konfrontācija – pie pieminekļa uz velosipēda piebrauca vīrietis, kurš skaļi atskaņoja komiskā "Benija Hila šova" mūziku. Par gadījumu sākts administratīvo pārkāpuma process par sapulču, gājienu un piketu organizēšanas un norises kārtības pārkāpšanu. Citādi – protests aizvadīts bez nekārtībām.
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Atbilde
« Vecāks | Jaunāks »

Ziņas šai virtenē
RE: 15.Saeimas priekšvēlēšanu kampaņa - LvSnor - 2025-06-15 19:33

Pārlēkt uz:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)