Kartvelians izdara izvēli vēlēšanās
Gruzija: Diviem apcietinātajiem opozīcijas līderiem pirms pašvaldību vēlēšanām piešķirta prezidenta apžēlošana

Prezidents Mihails Kavelašvili ir apžēlojis liberāli centriskās politiskās partijas "Stipra Gruzija-Lelo" (ALDE biedrs) līderus Mamuku Hazaradzi un Badri Džaparidzi.
Savā paziņojumā Kavelašvili pauda cerību, ka abi turpinās savu politisko darbību, "ievērojot likumu".
"Vakar noslēdzās vēlētāju reģistrācija pašvaldību vēlēšanās. Starp reģistrētajām partijām ir "Stipra Gruzija - Lelo", kuras līderi pašlaik izcieš cietumsodu par konkrētiem noziegumiem.
Nav noliedzams, ka pat šajos apstākļos vēlēšanas notiks konkurences apstākļos. Tomēr vēlēšanām nekad nevajadzētu kalpot par indulgenci politiķiem, kas pārkāpj likumu. Jāatzīmē, ka minētie ieslodzītie pirms dažām nedēļām noraidīja manu apžēlošanas piedāvājumu, mēģinot apvainot prezidenta institūciju.
Tomēr, lai novērstu jebkādas pretenzijas, ka vēlēšanas notiek ierobežotas konkurētspējas apstākļos, esmu nolēmis apžēlot Mamuku Hazaradzi un Badri Džaparidzi. Es ceru, ka turpmāk viņi savu politisko darbību veiks, pilnībā ievērojot likumu. Es arī aicinu visus vēlēšanu subjektus palīdzēt nodrošināt, lai pašvaldību vēlēšanas notiktu veselīgā un mierīgā vidē. Novēlu veiksmi visiem dalībniekiem, kuri šīm vēlēšanām tuvojas ar patiesu apņemšanos attīstīt pašvaldības un kalpot iedzīvotāju interesēm," paziņoja prezidents Kavelašvili.
Gruzijas pašvaldību vēlēšanas ir plānotas 2025. gada 4. oktobrī, un tajās vēlētāji ievēlēs visu pilsētu, pagastu un pašvaldību mērus un to asambleju locekļus. Astoņas opozīcijas partijas, tostarp liberāli konservatīvā UNM (EPP locekle) un liberālā Koalīcija par pārmaiņām (ALDE), balsošanu bojotē, apgalvojot, ka dalība tajās leģitimizētu apstrīdētu valdību un sekotu strīdīgajām 2024. gada parlamenta vēlēšanām. Turpretī "Stipra Gruzija-Lelo" un partija "Gaharija Gruzijai" (kas plāno pievienoties PES) ir vienīgās lielākās opozīcijas grupas, kuras izvirzīja kandidātus un parakstīja memorandu, lai koordinētu savu kandidēšanu un izvairītos no iekšējas konkurences.
Prezidentu Mihailu Kavelašvili, bijušo profesionālo futbolistu ar pret Rietumiem noskaņotu attieksmi, 2024. gada decembrī par prezidentu ievēlēja valdību atbalstoša vēlēšanu kolēģija . Gruzijas piektā prezidente Salome Zurabišvili atteica rezultātu un turpinoties proeiropeiskiem protestiem, apgalvoja, ka viņa ir likumīgā amata ieņemēja. Liberālā opozīcijas bloka "Stiprā Gruzija" līderi Mamuka Hazaradze un Badri Džaparidze 2025. gada jūnijā katrs tika nosodīti uz astoņiem mēnešiem cietumā, notiesāti par atteikšanos ierasties Gruzijas sapņu partijas izveidotajā parlamentārās izmeklēšanas komisijā. Šie notiesājošie spriedumi tika pasludināti uz masu nemieru fona, ko izraisīja valdības lēmums atteikties no iestāšanās sarunām ES līdz 2028. gadam.
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Atbilde
« Vecāks | Jaunāks »

Ziņas šai virtenē
RE: Kartvelians izdara izvēli vēlēšanās - LvSnor - 2025-09-08 14:27

Pārlēkt uz:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)