Emmy - Daniels Gulbis
«Emmy» balvu ieguvušais latvietis Daniels Gulbis: Tas ir pārsteigums un pagodinājums 

Nepabeidza mākslas vidusskolu. Piedzīvoja uzskatu krīzi. Pašmācības ceļā apguva animāciju. Un nu – ir starp prestižās "Emmy" balvas ieguvējiem par izcilāko inovāciju jaunajos mediju formātos. Tas ir stāsts par latviešu mākslinieku Danielu Gulbi. ASV bāzētās studijas "Shibuya.Film" starptautiskā komandā, kas veidoja apbalvoto filmu "White Rabbit" jeb "Baltais trusis", rīdzinieks Daniels Gulbis ir mākslinieciskais vadītājs.
"Es biju ļoti saviļņots un ļoti pagodināts. Arī ļoti samulsis. Tad, kad mēs iznācām uz skatuves, es redzēju uz ekrāna, kreisajā pusē bija galvenais tēls no šīs multenes, un es nevarēju novērst acu skatienu. Es skatījos uz šo tēlu un domāju, kā tas nākas, ka šī mūsu multene ir šeit, tiek rādīta. Un tad es biju tik ļoti samulsis un novērsies no visa tā, kas notiek. Iespējams, ja būs kāda video reportāža par to, kā tas izskatās, es skatīšos kreisajā pusē. Un tad es pēc tam attapos un sapratu, ka mēs esam šeit. Mums iedeva balvu un man jāpieslēdzas realitātei," atminas Gulbis.
Filmas nosaukumam "Baltais trusis" ir simboliska sasaiste ar Alisi Brīnumzemē – ar jaunas pasaules atklāšanu, ar dažādām interpretācijām, ar mākslīgo intelektu, kur galvenais tēls – meitene Mirai rodas no traģēdijas, kas notikusi viņas ģimenē.
"Šis tēvs pēc meitas nāves bija radījis mākslīgo intelektu, lai turpinātu attiecības ar meitu, un viņš nespēj palaist vaļā, viņš nespēj sērot," skaidro Gulbis.
Nauda filmai savākta ziedošanas platformā. Daniels uzsver, ka ir atbildīgs par filmas māksliniecisko daļu un nav autors ne scenārijam, ne pašai idejai par to, ka filmas tapšanu varēja ietekmēt skatītāji paši.
"Šī filma ir unikāla ar to, ka tā tapa līdz ar fanu iesaisti. Un, teiksim, 10.18 uzskatāms piemērs šajā multenē ir kaujas aina starp diviem robotiem. Un pirms mēs šo kaujas ainu animējām un uztaisījām, mēs devām mūsu faniem iespēju izvēlēties no ieroču arsenāla, kādus ieročus tad šis galvenais varonis izmantos, vai arī kāda būs tā krāsu palete. Te, teiksim, ir tie varianti, ko mēs mūsu komūnai piedāvājām – robots ar vairogu un zobenu, ar šaujamieroci un ar milzīgu zobenu. Un tad beigu beigās viņi izvēlējās vairogu un zobenu. Bet ja viņi būtu izvēlējušies ar šaujamieroci, tad tā aina būtu pilnīgi citādāka," uzsver Gulbis.
Daniels filmas komandā nebija no pašiem pirmsākumiem. Bet pieteicies e-pastā, kad uzzinājis, ka meklē kādu gabaldarbu veicēju.
"Tas bija priekš vienkārši parastiem, maziem specefektiem – mazi dūmiņi, dzirksteles, uguns šur tur. Tad, kad es viņiem sāku strādāt, viņi pakāpeniski man deva vairāk un vairāk pienākumus. Un tad, īsāk sakot, beigās viņi pateica, ka mēs tevi ņemsim darbā. Pilna laika darbā. Vai tu nevēlies pie mums strādāt kā mākslinieciskais vadītājs? Galvenokārt es biju atbildīgs par visu filmas vizuālo valodu. Specefekti, tēlu dizains, vides dizains, krāsu korekcijas. Īsāk sakot, jāpārrauga viss darba process no sākuma līdz beigām," norāda Gulbis.
Un arī pats gleznojis un animējis epizodes, sākot no skicēm līdz gatavam rezultātam. Izglītību viņš apguvis Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā, taču mācības nav pabeidzis.
"Es ļoti daudz iemācījos tajā skolā. Milzīga pateicība visiem skolotājiem. Man ļoti žēl, ka es nepabeidzu to skolu. Tajā laikā es biju daļa no radikālas kristiešu sektas, un man vajadzēja pieņemt izvēli starp mācībām un kalpošanu Dievam," stāsta Gulbis.
Vēlāk Daniela uzskati mainījušies. Un tad animēšanai nepieciešamās datorprogrammas viņš apguvis pašmācības ceļā. Aptuveni 3 gadus strādājis pie filmas, kas viņa karjerā kļuva par pirmo un nu jau arī pasaules mērogā godalgoto. Paralēli viņš vienatnē jau vairākus gadus strādā pie animācijas seriāla "Fishermen" jeb "Zvejnieki".
"Tas ir par viduslaiku bruņinieku, kurš pamostas sintētiskā ķermenī, robota ķermenī 50 000 gadus tālā nākotnē. Un tā galvenā tēma ir par ticību un par ticības meklējumiem," saka Gulbis.
Tā reklāmas video jau noskatījušies 1,3 miljoni skatītāju.
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Atbilde
« Vecāks | Jaunāks »

Ziņas šai virtenē
Emmy - Daniels Gulbis - LvSnor - 5 stundas ago

Pārlēkt uz:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)