Thread Rating:
  • 0 balsis - 0 vidēji
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Īrija
Kreisā spārna Ketrīna Konolija uzvar Īrijas prezidenta vēlēšanās 

Autors: Evelīna AnnMarija Dom & AP
Publicēts 25/10/2025 - 16:57 GMT+2

Fine Gael kandidāte Hetere Hamfriisa atzina sakāvi pēc tam, kad pirmie salīdzinājumi liecināja, ka Konolijs gatavojas tikt ievēlētam par nākamo valsts prezidentu.
Kreisā spārna neatkarīgā Ketrīna Konolija nodrošināja pārliecinošu uzvaru Īrijas prezidenta vēlēšanās pēc tam, kad sestdienas pēcpusdienā viņas oponente Hetere Hamfriza atzina sakāvi.
Hamfrijs apsveica Konoliju ar uzvaru: "Katrīna būs prezidente mums visiem, un viņa būs mana prezidente, un es patiešām vēlos viņai novēlēt visu to labāko."
Sestdien notika balsu skaitīšana, jo sākotnējie rezultāti liecināja, ka Konollija ieņem ievērojamu pārsvaru aizejošā prezidenta Maikla D Higinsa amatā.
Lielākā daļa kreisi noskaņoto partiju, tostarp Sinn Féin, Darba partija un sociāldemokrāti, bija paudušas atbalstu kreiso spārnu priekšgalā, kurš kopš 2016. gada ir neatkarīgs likumdevējs. 
68 gadus vecais Konolijs ir stingri kritizējis gan Eiropas Savienību, gan ASV, un nosodījis ES plānus palielināt militāros izdevumus. Viņa ir arī izteikti kritizējusi Izraēlu par tās ofensīvu Gazā. Bijusī advokāte guva atbalstu jauno vēlētāju vidū pēc tam, kad viņa vainoja valdības politiku mājokļu krīzē.
Sākotnēji trīs kandidāti kandidēja uz desmito valsts prezidentu. Tomēr Džims Gevins, premjerministra Mišela Mārtina partijas Fianna Fail kandidāts, izstājās no sacensībām saistībā ar finansiālu strīdu, kas datēts ar 2009. gadu. Neskatoties uz viņa izstāšanos, Gevina vārds palika vēlēšanu biļetenā.
Īrijas prezidenti pārstāv valsti pasaules mērogā, uzņem viesos esošos valstu vadītājus un viņiem ir īpašas konstitucionālas pilnvaras. Šī loma lielākoties ir ceremoniāla, jo viņiem nav tiesību veidot likumus vai politiku.
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Atbilde
« Vecāks | Jaunāks »

Ziņas šai virtenē
Īrija - LvSnor - 2025-03-31 12:05
RE: Īrija - LvSnor - 2025-05-04 17:38
RE: Īrija - LvSnor - 2025-05-08 19:28
RE: Īrija - LvSnor - 2025-10-25 21:12

Pārlēkt uz:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)