Thread Rating:
  • 0 balsis - 0 vidēji
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rietumu propagandas organizācijas
Eiropas Demokrātijas vairogs (EUDS)

Vislīdzīgākā pēdējā laika iniciatīva, uz kuru jūs, iespējams, atsaucaties, ir Eiropas Parlamenta izveidotā struktūra:
  • Eiropas Parlamenta Īpašā komiteja par Eiropas Demokrātijas vairogu (EUDS): Šī ir īpaša komiteja, kas izveidota 2025. gada sākumā.
  • Mērķis: Tās galvenais uzdevums ir izvērtēt un piedāvāt risinājumus, lai aizsargātu ES demokrātiskos procesus no ārējas iejaukšanās, dezinformācijas un slēptas ārvalstu ietekmes. Tā cieši saskan ar ideju par "demokrātisko stabilitāti".

🛡️ Kas ir Eiropas Demokrātijas vairogs (EUDS)?
  • Statuss: Tā ir Eiropas Parlamenta Īpašā komiteja (Special Committee). Tas nozīmē, ka tā nav pastāvīga aģentūra, bet gan deputātu grupa, kas izveidota uz noteiktu laiku (parasti 12 mēnešiem ar iespēju pagarināt), lai izmeklētu konkrētu, aktuālu problēmu.
  • Priekšvēsture: Šī komiteja ir tieša turpinātāja iepriekšējā Parlamenta sasaukuma (2019-2024) Īpašajām komitejām par ārvalstu iejaukšanos (INGE un ING2), kas izgaismoja Krievijas un citu valstu centienus ietekmēt ES politiku.
  • Izveide: Komiteja tika izveidota 2025. gada sākumā (konstituējās 2025. gada februārī) kā atbilde uz pieaugošajiem draudiem demokrātijai, īpaši pēc 2024. gada Eiropas vēlēšanām un saistībā ar ģeopolitisko situāciju.

🎯 Galvenie mērķi un uzdevumi

EUDS komitejas galvenais uzdevums ir izstrādāt visaptverošu ES stratēģiju demokrātijas aizsardzībai. Tās darba kārtībā ir:
  1. Draudu analīze: Izmeklēt un analizēt ārvalstu iejaukšanās metodes, tostarp:
    • Dezinformācijas kampaņas (īpaši no Krievijas un Ķīnas).
    • Hibrīddraudus un kiberuzbrukumus.
    • Mākslīgā intelekta (piemēram, "dziļviltojumu" jeb deepfakes) izmantošanu manipulācijās.
    • Slēptu ārvalstu finansējumu politiskajām partijām un organizācijām.
    • Uzbrukumus kritiskajai infrastruktūrai.
  2. Likumdošanas pārskatīšana: Novērtēt, vai esošie ES tiesību akti (piemēram, Digitālo pakalpojumu akts) ir pietiekami, lai cīnītos ar šiem draudiem, un identificēt "likumdošanas caurumus".
  3. Ieteikumu sniegšana: Sagatavot ziņojumus un konkrētus ieteikumus Eiropas Komisijai un Padomei par jauniem tiesību aktiem un politikas pasākumiem, kas nepieciešami, lai "vairogs" būtu efektīvs.
  4. Sabiedrības noturības celšana: Ierosināt pasākumus, lai stiprinātu ES sabiedrības noturību pret dezinformāciju, piemēram, atbalstot neatkarīgus medijus, faktu pārbaudītājus un veicinot medijpratību.

👥 Komitejas vadība un konteksts
  • Vadība: Komiteju (EUDS) vada Francijas deputāte Nathalie Loiseau (no politiskās grupas "Renew Europe").
  • Latvijas pārstāvniecība: Svarīgi atzīmēt, ka par vienu no priekšsēdētājas vietniecēm šajā komitejā tika ievēlēta Latvijas deputāte Sandra Kalniete (no Eiropas Tautas partijas grupas).
  • Komisijas iniciatīva: Jēdziens "Eiropas Demokrātijas vairogs" sākotnēji nāca no Eiropas Komisijas prezidentes Urzulas fon der Leienas, kura to ierosināja kā vienu no savas jaunās Komisijas prioritātēm (sākot ar 2024. gadu). Parlamenta komiteja tika izveidota, lai pārraudzītu šīs iniciatīvas izstrādi un sniegtu Parlamenta politisko ieguldījumu.

Kopsavilkums

"Eiropas Demokrātijas vairogs" (EUDS) nav fizisks centrs vai aģentūra. Tā ir ietekmīga Eiropas Parlamenta izmeklēšanas komiteja, kuras uzdevums ir novērtēt draudus ES demokrātijai un izstrādāt konkrētus priekšlikumus tās aizsardzībai pret ārvalstu iejaukšanos un dezinformāciju.
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Atbilde
« Vecāks | Jaunāks »

Ziņas šai virtenē
RE: Rietumu propagandas organizācijas - LvSnor - 2025-11-10 21:48

Pārlēkt uz:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)