Thread Rating:
  • 0 balsis - 0 vidēji
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ES–ASV tirdzniecības vienošanās
Eiropas Parlaments beidzot dod zaļo gaismu ES–ASV tirdzniecības vienošanās īstenošanai
Rīta Panorāma
Dalīties:
Šodien, 7:16
Ekonomika
Autori: Uldis Ķezberis (Latvijas Radio ārzemju ziņu žurnālists), Aigars Smiltnieks ("Rīta Panorāma")
https://www.lsm.lv/raksts/zinas/ekonomik...gn=article
Eiropas Parlaments (EP) pirmdien beidzot apstiprināja pērn noslēgto tirdzniecības vienošanos starp Eiropas Savienību (ES) un ASV.
Apstiprinātie dokumenti atceļ lielāko daļu tarifu no ASV ievestajām rūpniecības un lauksaimniecības precēm. Dokuments arī paredz skaidrus nosacījumus no bloka eksportētajiem gatavajiem tērauda un alumīnija ražojumiem un mehānismu savienības dalībvalstu rūpniecības un lauksaimniecības nozaru aizsardzībai.
Nolīguma ratificēšana EP bija aizkavējusies, jo ASV prezidents Donalds Tramps šī gada sākumā draudēja sagrābt Dānijai piederošo Grenlandes salu, bet ASV Augstākā tiesa atcēla vairākus Trampa noteiktos paaugstinātos ievedmuitas tarifus.
Brisele un Vašingtona pērn jūlijā vienojās par to, ka vairumam bloka ražojumu ASV piemēros ievedmuitu 15 % apmērā, bet ES atcels jebkādas ievedmuitas ASV lauksaimniecības un rūpniecības produktiem.
ES dalībvalstis jau agrāk bija atbalstījušas vienošanos, taču EP nebija gatavs apstiprināt nolīgumu, norādot, ka tas varētu būt neizdevīgs blokam.
Tomēr maijā EP un ES Padome panāca politisku vienošanos par tirdzniecības nolīguma ratificēšanu, jo Tramps piedraudēja noteikt jaunus ievedmuitas tarifus bloka ražojumiem, ja tas līdz 4. jūlijam neapstiprinās vienošanos.
EP vienošanās tekstā iekļāva atrunu, ka Eiropas Komisijai būs tiesības apturēt tirdzniecības vienošanos ar ASV, ja tās nepildīs savas saistības vai liks šķēršļus tirdzniecībai un investīcijām.
Galvenā importa regula būs spēkā līdz 2029. gada beigām, un tās darbību varēs pagarināt pēc Eiropas Komisijas veiktā izvērtējuma. Parlamenta pārstāvis Bernts Lange uzsvēra, ka sarunās izdevies nodrošināt Eiropas uzņēmumiem un iedzīvotājiem izdevīgāku vienošanos un daudz stingrākus aizsardzības pasākumus, nekā bija plānots sākotnēji. Regula stiprina un stabilizē ES un ASV tirdzniecības attiecības un dod iespēju reaģēt, ja Vašingtona nepilda vienošanos.
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Atbilde
« Vecāks | Jaunāks »

Ziņas šai virtenē
ES–ASV tirdzniecības vienošanās - LvSnor - 3 stundas ago

Pārlēkt uz:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)