2026-06-28 23:03
Citāts:Un latviešu tauta pieaugtu (kvantitatīvi) vajag uzlabot sociālos apstākļus, ko jebkurš pārvaldes režīms var izdarīt (vai nedarīt).Tas šķietami tā ir, un jā, neviens no mums neatteiktos no uzlabotiem sociāliem apstākļiem, tomēr šī problēma ir mazliet dziļāka.
Sāksim ar to, ka demogrāfiskās atražošanās problēma ir aktuāla visam "zelta miljardam"/Rietumu pasaulei/baltajai rasei (vajadzīgo pasvītrot), un runājot par šiem populācijām, tajās ne-negatīva demogrāfijas dinamika balstās pārsvarā uz imigrāciju un uz imigrantu atražošanos. Labi/slikti - ne par to ir jautājums, tā gluži vienkārši ir realitāte.
Un ja par to, kādi tam ir iemesli, tur visdrīzākais vēl antropologi strīdas, kaut arī evolūcija šajā gadījumā kautrīgi norāda uz sakarību starp pēcnācēju skaitu un enerģiju, kas katrā ir/tiek ieguldīta, īsāk sakot vecā labā dihotomija starp kvalitāti un kvantitāti. Respektīvi, mūsu apstākļos, lai pēcnācējs kļūtu par pilnvērtīgu sabiedrības locekli, viņā ir jāiegulda relatīvi daudz resursu, kamēr nosacīti "primitīvākās kultūrās" kvalitāti aizstāj ar kvantitāti. Plus, mūsu paradigmas sociālā sistēma neprasa bērnus kā obligātu sociālās apdrošīnāšanas elementu, jo vecuma dēļ zaudējot darbaspējas, valsts tomēr cilvēku nepamet pavisam novārtā (vismaz teorijā).
Vai tam ir risinājums? Es nezinu. Neesmu vēl AI par šo jautājis, pašam prātiņš ir par īsu, bet cik nu es ar vienu ausi paklausos antropologus, tad man rodas iespaids, ka viņiem arī plāna nav, bet pārliecība par to, ka evolūcija mūs kaut kur aizvedīs - nu vai arī mēs (cilvēki, ar Rietumu civilizāciju priekšgalā) izmirsim.
Droši vien juceklīgi sanāca, bet gan jau domu uzķersiet.