2026-07-14 13:10
(2026-07-12 12:52)hobbit_lv Raksta: Es tomēr šeit pāris punktos gribu iebilst vai precizēt.
Iesākumā, pāris būtiski papildinājumi:
- Ateisms nav ideoloģija vai pilntiesīgs pasaules uzskats, jo būt ateistam nozīmē vien pateikt "es neticu dievam". No tā automātiski tālāk neizriet pilnīgi nekas, un gana daudzos gadījumos divi ateisti savos uzskatos varēs vienoties bezmaz vai tikai par šo frāzi un neko citu. Nu labi, te es drusku pārspīlēju, jo no ateista lielākoties izriet augstāk aprakstītais (naturālisms/materiālisms, zinātnes preferēšana, sekurālais humānisms utt.), bet ne obligāti.
Pateikt "es neticu dievam" ir diezgan bezjēdzīga un bērnišķīga nodarbe. Tas būtu analogi, kā pateikt ka tu netici "Pīteram Penam", ko mēs visi zinām, ka viņš ir izdomāts ilustratīvs personāžs, un uzstājīgi sākt uzskaitīt, ka tu netici ka var līdot, kopā ar "Piteru Penu". Un tu radīsi situāciju, kur tu "kopā ar ūdeni izlej ari mazuli". Labi stāstam par Pīteru Penu ir "cits mazulis" nekā "tīcībai dievam", bet metode ir viena un tā pati, un es to drīzāk uzskatu par trūkumu nekā sasniegumu.
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs