2 stundas ago
Microsoft jaunā stratēģija — koncentrēšanās uz autonomiem mākslīgā intelekta (MI) aģentiem, agresīva mākoņpakalpojumu mērogošana un patēriņā balstīti cenu modeļi — Eiropas Savienībā (ES) saskaras ar unikāliem izaicinājumiem un prasībām.
Atšķirībā no ASV vai Āzijas tirgiem, ES stratēģijas īstenošanu visbūtiskāk ietekmē stingrais regulējums (GDPR, ES MI akts, Digitālo tirgu akts) un Eiropas vēlme pēc digitālās suverenitātes.
1. Datu suverenitāte un "EU Data Boundary"
Galvenais Microsoft šķērslis ES tirgū ir uzņēmumu un valdību bažas par datus drošību un piekļuvi no trešajām valstīm. Microsoft stratēģijā tas izpaužas kā:
ES MI akts nosaka stingras prasības augsta riska MI sistēmām un autonomajiem aģentiem.
Microsoft plāno vairāk nekā dubultot savu Eiropas datu centru jaudu (paplašinot darbību 16 Eiropas valstīs ar vairāk nekā 200 datu centriem).
Lai izvairītos listeneru un regulatoru spiediena saistībā ar Digitālo tirgu aktu (DMA) un iespējamu monopolstāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu:
Atšķirībā no ASV vai Āzijas tirgiem, ES stratēģijas īstenošanu visbūtiskāk ietekmē stingrais regulējums (GDPR, ES MI akts, Digitālo tirgu akts) un Eiropas vēlme pēc digitālās suverenitātes.
1. Datu suverenitāte un "EU Data Boundary"
Galvenais Microsoft šķērslis ES tirgū ir uzņēmumu un valdību bažas par datus drošību un piekļuvi no trešajām valstīm. Microsoft stratēģijā tas izpaužas kā:
- Pilnīga datu lokalizācija: Visi ES klientu dati (Azure, Microsoft 365, Copilot un MI apstrādes procesi) tiek glabāti un apstrādāti strikti ES un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas (EFTA) robežās.
- "Digital Resilience Promise": Microsoft ir nācis klajā ar juridiski saistošām apņemšanām ES valdībām, garantējot, ka apstrīdēs jebkurus ārvalstu tiesu vai valdību rīkojumus apturēt mākoņpakalpojumu darbību Eiropā vai piekļūt ES pilsoņu datiem.
- Vietējā pārvaldība: Eiropas datu centru darbību un piekļuvi datiem uzrauga vietējais personāls un Eiropas tiesību aktiem pakļauta valde.
ES MI akts nosaka stingras prasības augsta riska MI sistēmām un autonomajiem aģentiem.
- Aģentu caurspīdīgums un kontrole: Microsoft jaunais mērķis ieviest autonomus MI aģentus (Microsoft Agent 365) ES tirgū nozīmē, ka katram aģentam ir jābūt precīzi auditējamam un izsekojamam. Uzņēmumiem tiks nodrošināti rīki, kas nepieļauj automātisku lēmumu pieņemšanu bez cilvēka uzraudzības sensitīvās nozarēs (piemēram, medicīnā, finansēs, personāla atlasē).
- Modeļu drošības audits: Copilot un Azure OpenAI modeļiem ES tirgū tiek piemērotas papildu pārbaudes attiecībā uz autortiesībām un datu izmantošanu apmācības procesos.
Microsoft plāno vairāk nekā dubultot savu Eiropas datu centru jaudu (paplašinot darbību 16 Eiropas valstīs ar vairāk nekā 200 datu centriem).
- Enerģētikas izaicinājums: Ņemot vērā ES Zaļā kursa prasības un elektrotīklu noslodzi atsevišķos reģionos (piemēram, Nīderlandē, Īrijā, Vācijā), Microsoft spiesti slēgt apjomīgus ilgtermiņa pirkuma līgumus (PPA) par atjaunojamās enerģijas (vēja un saules) iepirkumu Eiropā, lai nodrošinātu MI datu centru darbību.
Lai izvairītos listeneru un regulatoru spiediena saistībā ar Digitālo tirgu aktu (DMA) un iespējamu monopolstāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu:
- Stratēģiskās partnerības: Microsoft neveido slēgtu ekosistēmu, bet aktīvi integrē Eiropas vadošos MI izstrādātājus (piemēram, Francijas Mistral AI) savā Azure platformā.
- Labvēlīgāki nosacījumi vietējiem mākoņu nodrošinātājiem: Microsoft piedāvā īpašus licencēšanas nosacījumus Eiropas mākoņpakalpojumu sniedzējiem, ļaujot tiem darbināt Microsoft programmatūru uz izdevīgākiem noteikumiem nekā konkurējošajiem ASV gigantiem (Amazon AWS, Google Cloud).
Citāts:Kopsavilkums: ES tirgū Microsoft jaunā stratēģija būs mazāk par agressīvu "ātrumu" un vairāk par "uzticamību un atbilstību". Uzņēmumiem ES tiks piedāvāti vismodernākie MI aģenti, taču tie būs stingri iepakoti Eiropas datu drošības, GDPR un AI Act atbilstības rāmjos.
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs