(2026-08-04 23:38)hobbit_lv Raksta: Jā, piedod, es neesmu gatavs "trollinga kontestam", man daudz labāk patīk konstruktīva diskusija. Es atvainojos, ja pats reizēm redukcijā līdz absurdam iebraucu pārāk dziļi.
Citāts: Ļoti atgādina "Ja es neredzēšu naglu rētas Viņa rokās un savu pirkstu neielikšu naglu rētās, un savu roku neielikšu Viņa sānā, es neticēšu.”, ko teica Apustulis TomsNu šim ikoniskajam citātam ir 2 slāņi:
- "Ielikt pirkstu", nu vai "pabakstīt ar koku", faktiski ir klasiskā zinātniskā pieeja: saskaramies ar kaut ko nesaprotamu, pabakstam to ar koku un paskatamies, kas no tā notiek.
- Neticības kritika. Faktiski jau šis citāts, adresēts ticīgajiem, pasaka vēl 2 lietas: a) tas šķietami verificē Jēzus augšāmcelšanās stāstu, jo lūk, ir čuvaks, kas pārbauda, un pārliecinās, ka Jēzus tiešām ir augšāmcēlies, un b) Tomu šeit narratīvs iekrāso negatīvā nokrāsā, jo ja es pareizi atceros, tad šo epizodi Jēzus izmanto pamācībai, ka tipa, Toms noticēja, jo viņš redzēja, bet īstā ticība ir tad, kad nemaz neredz, tāpēc neesiet kā Toms, esiet pareizāki.
Bet kopumā jā, ateisms jau lielā mērā balstās šajā "pabakstīt ar koku" un "neredzēšu - neticēšu" shēmā: ja dieva esamībai nekādi verificējami pierādījumi nav novērojami (jo īpaši, konkrēti pierādījumi konkrēta dieva eksistencei), tad visai loģisks secinājums ir, ka hipotēze par šāda dieva eksistenci ir aplama. Un plus, "bēgošā dieva" (jeb "god of the gaps" efekts) ...
Es varu diezgan droši apgalvot, ka man liekas, ka tu esi liekulīgs ateists. Luterāņu baznīcā laulāts liekulīgs ateists (un tev ateistiskā pārliecība tak nespiež atteikties no laulību sakramenta? Kas man liekas aizdomīgi
Un vai, ja es būtu biķeru draudzes dalībnieks varētu teikt, ka Biķeru mācītājs ir bijis neuzmanīgs pret Tevi un tavos vājuma brīžos nav piepildījis dieva uzlikto pienākumu Tevi atbalstīt? Citāts:Ticības atgūšana ir personisks un dziļš process, kas prasa pacietību un godīgumu pret sevi. Tas ietver šaubas pieņemšanu, atgriešanos pie garīgajām saknēm, lūgšanu un sarunu ar līdzcilvēkiem vai garīdznieku, kā arī mazu soļu speršanu ikdienā, lai atjaunotu iekšējo mieru un paļāvību.
Soļi ceļā uz ticības atjaunošanu
- Pārtrauc nosodīt sevi par šaubām un nogurumu, jo tās ir dabiska cilvēka pieredzes daļa.
- Lasiet garīgos tekstus vai iedvesmojošus stāstus, kas palīdz atgūt saikni ar augstākām vērtībām.
- Veltiet laiku klusumam un lūgšanai, rodot mieru bez steigas un traucējošiem faktoriem.
- Runājiet ar kādu, kam uzticaties – garīdznieku, draudzes locekli vai tuvu draugu.
- Sāciet ar maziem darbiem, praktizējot laipnību, piedošanu un pateicību ikdienā.
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs