Ziņa: 2'472
Virtenes: 637
Pievienojies: 2019 Sep
Reputācija:
6
Valsts:
Tēva pārāk atklātais intelektuālisms un mātes biklā apgarotība lika viņam noslēpt savu juteklīgi kaislo attieksmi pret dzīvi, it kā tā būtu reizē banāla un atbaidoša. Viņš paslēpās dziļā noslēgtībā. Viņš jau tad saprata, ka atklāt citiem savus būtiskos, nozīmīgos pārdzīvojumus nozīmētu sevi apdraudēt. Pret dzīvi varēja izturēties nevērīgi un ārišķīgi, kā to darīja skolā, vai tuvoties tai abstrakti intelektuālā ceļā, kā viņa tēvs, vai padarīt to par garīgu abstrakciju, kā to darīja māte, bet, ja ieietu dzīvē ar visām savām jūtām, ar miesu un ar prātu, ar savām tiešajām sajūtām, nevis abstrakti izdomātām, tad patiesi — visi cilvēki būtu ienaidnieki.
"Visi cilvēki ir ienaidnieki" Ričards Oldingtons
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Reputācija:
6
Valsts:
2025-03-11 20:18
(This post was last modified: 2025-03-15 17:33 by LvSnor.)
Bet nenoliedzami — mašīnas bija padarījušas pasauli par briesmīgu vietu, kurā, no vienas puses, valdīja mehanizēta verdžība, no otras puses, neprātīga, apnicīga bagātnieku izšķērdība. Cik ilgi tas varēja turpināties: daži cilvēki izsūca naudu no mašīnu vergiem un bez kādiem pienākumiem dzīvoja pasaules visskaistākajās vietās, kur mašīnas vēl nebija ielauzušās. Viņš drūmi sacīja:
— Manuprāt, mēs vairāk tuvojamies bēdīgam galam nekā spožam sākumam.
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Reputācija:
6
Valsts:
2025-03-14 21:08
(This post was last modified: 2025-03-15 17:33 by LvSnor.)
Es zinu, ka cilvēku sabiedrība iekārtota nepareizi, zinu, ka pār mums visiem vairāk vai mazāk valda bagāti nelieši. Bet personisko laimi nevar uzlabot ar kolektīvu organizāciju palīdzību vai ar kaut kādu sociālu mašinēriju, kas pamatojas uz abstrakcijām. Ja es teiktu: «Anglija ir laimīga,» tā būtu nepatiesība. Nav tādas «cilvēku Anglijas». Ir tikai sala, vietām loti skaista. Un ir angļi. Ja es teiktu: «Visi angļi ir laimīgi,» — tie būtu skaidri meli, bet šis apgalvojums būtu vismaz kaut kas noteikts. Atbrīvosimies no abstrakcijām — tās neeksistē. Es pieņemtu par pienākumu, bet neticu, ka ir pienākums mēģināt iekārtot citu cilvēku dzīvi saskaņā ar abstraktajiem principiem, lai tie būtu nez cīk labi domāti un lai tiem būtu nez cik cēli nosaukumi. Es neticu mēģinājumiem reformēt pasauli. Man galvenais ir dzīvot pašam savu dzīvi tik pilnīgi, cik vien iespējams. Ja es varu «labot» pats sevi, tad esmu kaut ko veicis cilvēces izlabošanā. Mana attieksme pret pasaules skaistumu ir mana personiskā nostāja, mana reliģija, ja jums tīk. Un, kas attiecas uz Vnanu pienākumu pret citiem, tad tas pastāv pret vīriešiem un sievietēm, ne pret vīrieti un sievieti. Un cilvēki nekļūs kolektīvi laimīgi, ja tie kā indivīdi būs nenozīmīgi, pelēki un viduvēji, kādi viņi kļūs sociālismā.
Reputācija:
6
Valsts:
2025-03-24 21:37
(This post was last modified: 2025-03-24 21:40 by LvSnor.)
— Viss, — Tonijs rūgti atzinās. Viņš brīdi klusēja, tad sāka runāt strauji, gandrīz nesakarīgi, it kā skaļi domādams, saskatīdams Helēnā tikai cilvēku, kas bija parādījis viņam pietiekami daudz uzmanības, lai mazliet nojaustu viņa rūpīgi slēpto vilšanos pašam sevī un dzīvē. — 1919. gadā es biju gandrīz beigts cilvēks, morāliski un fiziski. Es biju vairāk nekā pārguris, es biju izmisis. Dzīve it kā sadrupa manos pirkstos. Dažas patiesības, kurām biju ticējis, sabruka vai likās sabrūkam. Tā dzīve, par kuru biju cīnījies, pilnīgi izgaisa. Pat mani vecie draugi it kā atlūza no manis. Man likās, ka no visiem cilvēkiem esmu tas nabagākais — ne materiāli, bet visā dzīvē. Es vēlējos veidot, radīt celtnes, kas kaut ko nozīmētu, un viņi man lika rakstīt ziņojumus par betona savrupmājām. Man bija tikai mans tēvs un Margareta, un tie — kā jau visi labvēļi — vēlējās, lai es daru, ko viņi grib, nevis to, ko gribēju pats. Tā es iekļuvu tā saucamajā praktiskajā dzīvē.
Viņš spēji apklusa, drūmi raudzīdamies uz izmirkušu savvaļas augu čemu pie savām kājām, nervozi salauzīdams sauso diļļu stiebru aizvien sīkākos gabaliņos. Helēna neko nesacīja, gaidīdama ar kaķa modrību, vai viņš neteiks kaut ko vairāk.
— Praktiskā dzīve! — viņš pēkšņi izsaucās, un viņa spīvums lika viņai nodrebēt. — Darbīgā bezdarbība, centīgs slinkums. Nopirkt lēti un pārdot dārgi — viszemiskākā nodarbība, uz kuru spējīgs cilvēka prāts, un tomēr visvairāk cienīta un vislabāk atalgota mūsdienās. Blefs. Krāpšana. Degradācija. Man tas viss apnicis!
— Nabaga jēriņš! — teica Helēna ar liekuļotu līdzjūtību. — Nezināju, ka jūs tā ienīstat darbu.
— Es neienīstu darbu, — Tonijs dusmīgi atcirta. — Tieši tāpēc, ka tas nav darbs, ko daru, — es to ienīstu. Darbs nozīmē kaut ko radīt, kaut ko darīt, nevis krāmēties ar citu cilvēku darba papīra simboliem.
Viņš pēkšņi apklusa, instinktīvi sajuzdams, ka runā tukšā gaisā, ka vistālāk no mērenības ir turīgās vidusšķiru sievietes. Viņu laiskums, viņu greznība, viņu godkāre — viņš domāja ar rūgtumu — veicina šo riebīgo krāpšanu. Viņas izlavījās no kara, viņas izlavījās no darba, no bērnu audzināšanas, ja nav izlavījušās no dzemdībām, bet katra no viņām grib būt maza karaliene, kas sēdētu uz mēslu kaudzes, ko savilcis viņas vīrs, rakņādamies netīrajā naudas pasaulē. Un tad viņas vēl gaužas, ka viņām nodara pāri. Ko viņa runā?
— ... Protams, Voltera darbs ir pavisam citāds, — viņš dzirdēja, — tā tiešām ir valsts atjaunošana. Un es saprotu, kāpēc jums tā nepatīk izšķiest laiku praktiskā dzīves rutīnā. Jums nav piemērotas intelektuālas apkārtnes. Kāpēc jūs neļaujat iepazīstināt jūs ar dažiem patiesi interesantiem cilvēkiem Londonā?
— Nē, pateicos, — dusmīgi atbildēja Tonijs. — Ja ir vēl kāda niecīgāka un tukšāka krāpšana kā veikalnieku aprindās, tad tā ir jūsu augstāko intelektuāļu nelietība. Es labāk vēlos būt kaķēns un ņaudēt.
— Ko tad jūs gribat? — Helēna jautāja asi, jo Tonija nicīgums aizvainoja viņas patmīļu.
— Mēnesi, — viņš atbildēja pieceldamies. — Vai labāk neiesim atpakaļ? Sēžot šeit kļūst auksti.
Reputācija:
6
Valsts:
2025-03-25 18:58
(This post was last modified: 2025-03-26 19:28 by LvSnor.)
Neviens īstenībā nevar atbrīvoties no naudas un tirdzniecības mašīnas. Tieši vai netieši tā tur savos žņaugos visu pasauli un agri vai vēlu iznīcina visu, atskaitot sevi pašu, un beigās iznīcinās arī pati sevi. Ne tagad, pat ne drīz, bet katrā gadījumā, jo tā iznīcina visas dzīvības dabiskās dziņas. Kļūt bagātakam par citiem, un tad garlaicību aizdzīt ar kairinātājiem — tas viss ved tikai nāvē. Tas ir nepietiekams stimuls. Labāk grūta nekā muļķīga dzīve.
Reputācija:
6
Valsts:
2025-03-26 18:28
(This post was last modified: 2025-03-26 19:28 by LvSnor.)
Ticiāni ir tikai drūmos muzejos, ne mūsu dzīvē. Ja nāktu jauns Ticiāns, sausie popularizētāji un žurnālisti viņu apvainotu ar savām smirdīgajām dvēselēm, liktu viņam mirt badā, balstoties uz teoriju, ka māksliniekam ir labāk dzīvot nabadzībā (bet ne žokejiem, bokseriem un vidutājiem), un beidzot iemestu viņu cietumā par netikumību. Dievu vairs nebūs, nebūs klusu url svētu vietu uz zemes, un jūra piepildīsies ar mūsu darbu duļķēm. Jūsu sievas dzemdēs kā cūkas, un jūs strādāsit kā roboti. Jums nekas nebūs vērtīgs pašvērtības dēļ, bet tikai tirgus vērtības dēļ. Iztiku jums sagādās mašīnas. Rītos jūs teiksit: «Kaut jel būtu vakars,» — un vakaros: «Kaut jel būtu rīts!» Jūs būsit kā pterodaktiļi, kā milzīgi sliņķi.
|