Toksisks pozitīvisms sociālajos tīklos: kad optimisms kaitē veselībai
Toksisks pozitīvisms sociālajos tīklos: kad optimisms kaitē veselībai
Optimisms motivē cilvēkus. Taču pārāk daudz optimisma var būt kaitīgi. Sociālajos tīklos populāri ir dzīves treneri, kuri sludina: domājiet pozitīvi, un laime un panākumi sekos dabiski. Taču pastāvīga negatīvo jūtu apspiešana kaitē jūsu garīgajai veselībai.
Katarīna ir ap 45 gadu vecumā un jau kopš pusaudzes gadiem periodiski cīnās ar depresiju. Pēdējā reize tas notika pandēmijas laikā. 2021. gadā viņa sajuta, ka nonāk garīgā krīzē, un saprata, ka viņai patiešām nepieciešama terapeita palīdzība. „Pandēmija man patiešām lika smagi samaksāt,“ viņa stāsta ARD podkastā „Die Lösung“. “Bet toreiz terapijas vietu nebija iespējams dabūt, jo pieprasījums bija ļoti liels.” Katarīna meklē palīdzību internetā.
Risinājums – psiholoģijas podkasts (Vācu val.) https://www.ardsounds.de/sendung/die-loe...3cd35a90b/
Laime – tikai domāšanas veida jautājums?
Viņa atrod kādas ietekmīgās personas tīmekļa vietni, šī persona sevi dēvē par garīgo treneri. Katarīnu piesaista viņas tiešsaistes kursi: meditācijas un apzinātības nodarbības, kas sola iekšējo līdzsvaru un „mazāk trūkuma, vairāk pārpilnības un prieka“. To cena ir no 90 līdz 600 eiro. Tā ir cena, ko Katarīna ir gatava samaksāt; viņas emocionālās ciešanas ir milzīgas. “Es uzsūcu katru "Insta-Reel" kā sūklis, daļēji no izmisuma,” skaidro Katarīna. “Es domāju, ka, ikdienā meditējot un pilnībā dzīvojot garīgi, es varētu sevi dziedināt.”
Vismaz tā saviem lietotājiem sola dzīves "koučinga" speciāliste, kas vada tiešsaistes kursus. „Ikvienam ir iespēja veidot tādu dzīvi, kādu viņš vēlas,“ saka Katarīna. „Tikai ir jāturpina apstiprināt savas vēlmes – proti, tās vizualizēt, pierakstīt un rīkoties. Tad ikviens var sasniegt jebko.“
Ticība par brīnumu piepildīšanos: problemātisks pestīšanas solījums
Psiholoģe un psihoterapeite Nika Hilbera uzskata, ka šāds pestīšanas solījums ir ļoti apšaubāms. “Šī tā saucamā ‘manifestācija’ ir prakse no populārās psiholoģijas un pseidospiritualitātes pasaules,” saka Hilbera. “Jau vairākus gadus ap to valda milzīgs ažiotāža, īpaši sociālajos tīklos: tā saucamie manifestācijas treneri iesaka, ka jebkuru problēmu var atrisināt ar manifestācijas palīdzību, proti, ar ‘pozitīvo domāšanu’.”
Pēc psihoterapeites domām, vispār nav nekas slikts tajā, ka optimismu izmanto, lai stiprinātu paša pašapziņu. Šāda pieeja var palīdzēt konstruktīvi risināt situācijas – taču tikai tad, ja šajā procesā netiek ignorētas vai apspiestas negatīvās izjūtas. Un tieši to sludina manifestācijas kustība: „Būtībā tā ir pārliecība, ka neatkarīgi no tā, cik slikta vai grūta ir situācija, ir jāpatur pozitīva attieksme un negatīvajām izjūtām nedrīkst atvēlēt nekādu vietu.“
„Gluži pretēji, tas liecina, ka „ikvienam, kurš šobrīd saskaras ar grūtībām, vienkārši ir nepareiza attieksme un viņš pats ir vainīgs savā nelaimē vai neveiksmes gadījumā“, saka Hilbera. Psiholoģijā šāda veida pozitīvismu tagad dēvē par „toksisko pozitīvismu“.
Jungs: „Tas, ko cilvēks noraida, ne tikai paliek, bet kļūst arvien spēcīgāks“
Arī Katarīna jūt šīs parādības postošo ietekmi. Neskatoties uz dzīves treneres ikdienas meditāciju nodarbībām, viņa jūtas arvien sliktāk. „Es sapratu, ka pēc šīm meditācijām jutos pilnīgi izmocīta un dusmīga. Domāju, ka kaut ko daru nepareizi; es pat meditēt nespēju. Ko es vispār esmu spējīga darīt?“
Viņas pašapziņas trūkums kļūst arvien izteiktāks. Šī parādība saistīta ar nepareizu rīcību, saskaroties ar negatīvām emocijām, ko jau 20. gadsimta sākumā novēroja, cita starpā, arī šveiciešu psihiatrs un analītiskās psiholoģijas pamatlicējs K. G. Jungs. Viņš rakstīja: „Tas, ko cilvēks noraida, ne tikai paliek, bet kļūst arvien spēcīgāks.“
Dusmas, bailes, riebums: nepatīkamas emocijas ir brīdinājuma signāli
Nika Hilbera podkastā „Die Lösung“ norāda, ka nepatīkamu sajūtu apspiešana un mēģinājumi pieļaut tikai pozitīvas sajūtas ilgtermiņā nav veselīgi. Tas ir tāpēc, ka nepatīkamām sajūtām, piemēram, dusmām, bailēm vai riebumam, ir svarīga nozīme: "Tās mums signalizē, ka kaut kas nav kārtībā." Tās iedarbina mūsu iekšējo trauksmes sistēmu. Tās rada stresu – un steidzamības sajūtu –, lai mēs reaģētu un mainītu kaut ko savā situācijā, skaidro terapeite. Bet tas nozīmē, ka ir jāsaskaras ar savu nepatīkamo sajūtu cēloņiem. Tam ir nepieciešams laiks, godīgums pret sevi un, dažos gadījumos, psihoterapeita palīdzība.
Tātad tas nav tikai optimisms – arī nepatīkamas sajūtas var palīdzēt panākt pārmaiņas. Tā noteikti bija arī Katarīnas gadījumā: kādā brīdī viņas dusmas manifestācijas procesa laikā kļuva spēcīgākas par pašapziņas trūkumu. Tas deva viņai spēku atcelt tiešsaistes sesijas ar dzīves treneri. Un viņai paveicās arī: beidzot viņai piedāvāja to terapijas vietu, uz kuru viņa bija gaidījusi. Kopš tā laika viņa ir pārvarējusi savu depresijas periodu.
https://www.br.de/nachrichten/wissen/tox...ht,VMKlxZ5
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Atbilde
« Vecāks | Jaunāks »

Pārlēkt uz:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)