Amerikas savienotās valstis ...
Atkarīgā Amerika
Azartspēles — sporta, akciju un kriptovalūtu jomā — ir jaunie opioīdi
Pols Krugmens
2024. gada 23. decembris

Daži ekonomisti jums pateiks, ka racionāla izvēle — pieņēmums, ka cilvēkiem ir skaidri definētas preferences un viņi rīkojas optimāli, pamatojoties uz šīm vēlmēm — ir mūsu jomas pamats, ka ikviens, kas apšauba šo pieņēmumu, nenodarbojas ar īstu ekonomiku.
Daži ekonomisti nav tik gudri.
Racionāla izvēle ir vienkāršojošs pieņēmums, kas var būt ļoti noderīgs, veidojot modeļus, kas palīdz pārdomāt dažus citādi sarežģītus jautājumus, un cilvēki, kuri domā, ka izvairās no modeļiem, viņus izsmalcina, vienmēr sevi maldina; viņi netieši iesaistās teorijā, to neapzinoties. Bet, ja vien jūs neesat ekonomists, kura deguns ir tā iebāzts vienādojumos, ka jūs nekad neskatāties ārā pa logu, jūs saprotat, ka cilvēki bieži rīkojas neracionāli. Un dažreiz novirzēm no racionalitātes ir milzīgas, reālas sekas.
Azartspēles ir klasisks piemērs. Racionāli domājot, tas ir piedāvājums zaudēt, zaudēt: māja vienmēr uzvar, tāpēc jūs tirgojat paaugstinātu risku ar negatīvu paredzamo peļņu. Bet kazino pelna naudu, jo azartspēles ietekmē mūsu pašiznīcinošos instinktus. Ir daudz literatūras par azartspēļu psiholoģiju, un es esmu tikai izpētījis virsmu, bet galvenie punkti šķiet skaidri. Ja veicat derības un uzvarat, ir spēcīgs impulss veikt vēl vienu derību; ja šī derība vai nākamā būs slikta, rodas spēcīgs impulss veikt likmes vēlreiz, līdz esat kompensējis savus zaudējumus, kas parasti tikai izrauj bedri dziļāk.
Un azartspēles pārāk viegli var izraisīt atkarību. Tiesa, tā nav fiziska atkarība, bet tam tiešām nav nozīmes. 2013. gada rakstā žurnālā Scientific American tas tika teikts šādi:
[Attēls: https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.ama...88x286.png]
[/url]
Tāpēc mani pārsteidza nesenais
Wall Street Journal ziņojums :
[Attēls: https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.ama...08x454.png]

Patiešām, ir daudz pierādījumu, ka azartspēles — ne tikai tradicionālie veidi, piemēram, sporta derības, bet arī azartspēles uz akcijām un, jā, kriptovalūtu — ir kļuvušas par nacionālu epidēmiju, kas savā veidā, iespējams, ir tikpat nopietna kā opioīdu epidēmija.
Kā tas notika? Viens no veidiem, kā es par to domāju, ir tas, ka stāsts par finansiālo atkarību būtiskā ziņā ir pretējs stāstam par cigarešu smēķēšanu.
Ģenerālķirurga ziņojums, kurā teikts, ka smēķēšana izraisa plaušu vēzi un sirds slimības, tika publicēts 1964. gadā:
[Attēls: https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.ama...2x1068.png]

Tomēr mēs nemēģinājām aizliegt smēķēšanu: politikas veidotāji bija kaut ko mācījušies no aizlieguma sabrukuma. Tā vietā Amerika iesaistījās ilgtermiņa kampaņā pret smēķēšanu, kas ir viens no vēstures veiksmīgākajiem sociālās inženierijas piemēriem:
[Attēls: https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.ama...08x912.png]

Kā šī kampaņa izdevās? Amerikāņiem neviens nespieda atmest smēķēšanu. Taču cigarešu reklāmas tika aizliegtas televīzijā, uz iepakojumiem bija jābūt satraucošiem (un patiesiem) brīdinājumiem par veselības apdraudējumiem, un kļūt par smēķētāju kļuva arvien grūtāk, jo arvien vairāk sabiedrisko vietu kļuva par no dūmiem brīvām zonām. Šiem pasākumiem bija arī pavairojoša ietekme: smēķētāju skaits samazinājās un faktiski tika izstumts no sabiedrības redzesloka, kā rezultātā smēķēšana vairs nebija forša .
Salīdziniet šo vēsturi ar jaunāko azartspēļu vēsturi, īpaši plaši, iekļaujot spekulācijas ar akcijām un kriptovalūtu. Mūsdienās jūs nevarat atrast reklāmas, kas reklamē smēķēšanu; jūs nevarat izvairīties no reklāmām, kas veicina spekulācijas ar akcijām un jo īpaši kriptovalūtu.
Un es nerunāju tikai par parastajām reklāmām, piemēram, tām, kas tika rādītas 2022. gada Super Bowl laikā . Faktiski azartspēļu reklāmas ir iegultas lietotnēs, kuras daudzi no mums izmanto pilnīgi normāliem, ne-spekulatīviem darījumiem. Piemēram, tāpat kā vairāk nekā 80 miljoni citu cilvēku, es bieži izmantoju Venmo nelieliem maksājumiem; pat ietves augļu stendi Ņujorkā to pieņem. (Tomēr es nekad neesmu izmantojis lietotni Matt Gaetz tipa aktivitātēm.) Lūk, ko redzat Venmo viedtālruņa ekrāna apakšā:
[Attēls: https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.ama...9x401.jpeg]

Pieskaroties ikonai “kriptovalūta”, tas novedīs pie šī:
[Attēls: https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.ama...2x1350.png]

Un par šīm lietotnēm: ja ir kļuvis arvien grūtāk būt smēķētājam, kļūt par azartspēli ir kļuvis arvien vieglāk. Reiz jums bija fiziski jādodas uz hipodromu — ja derības bija likumīgas pat tur, bet daudzos gadījumos tā nebija — vai vismaz piezvanīt savam bukmeikers. Tagad vienkārši pieskarieties savam tālrunim.
Sava loma ir bijusi arī politikai, jo īpaši Augstākās tiesas 2018. gada lēmumā legalizēt sporta derības. Kopš tā laika šī nozare ir eksplodējusi:
[Attēls: https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.ama...46x405.png]

Taču galvenais veids, kādā politika ir veicinājusi Amerikas azartspēļu epidēmiju, nav tas, ko izdarīja politikas veidotāji, bet gan tas, ko viņi nedarīja. Tā kā tehnoloģija padarīja azartspēles un spekulācijas būtībā bez problēmām, veicinot plēsonīgā “ [url=https://www.bakerinstitute.org/event/webinar-age-addiction-how-bad-habits-became-big-business] limbiskā kapitālisma " pieaugumu , politika neko nedarīja, lai aizsargātu amerikāņus no viņu pašiznīcināšanās instinktiem.
Un, lai gan parastās azartspēles var sabojāt un sabojā cilvēku dzīves, azartspēles, kas izpaužas kā spekulācijas ar aktīviem, var piesaistīt daudz vairāk cilvēku, jo, kā jau sen norādīja Roberts Šilers , plaši izplatītais optimisms par aktīva cenu kādu laiku var sevi piepildīt, jo tas ierosina “dabisku Ponzi shēmu”:
Citāts:Pastiprināšanas mehānismi darbojas, izmantojot sava veida atgriezeniskās saites cilpu; vēlāk šajā nodaļā tie tiks aprakstīti arī kā dabā sastopams Ponzi procesa veids. Investori, viņu pārliecība un cerības, ko veicināja pagātnes cenu kāpums, vēl vairāk sola akciju cenas, tādējādi pamudinot vairāk investoru rīkoties tāpat, lai cikls atkārtojas atkal un atkal, kā rezultātā tiek pastiprināta reakcija uz sākotnējiem provocējošiem faktoriem… Tie, kas pastāvīgi prognozēja lejupslīdi, sāpīgi apzinājās reputācijas zaudēšanu, jo tik bieži kļūdījās. Tā kā mūsu apmierinātība ar pasaules uzskatu ir daļa no mūsu pašcieņas un personīgās identitātes, ir dabiski, ka agrāk pesimistiski noskaņotie vēlas nosēsties pie cita skatījuma vai vismaz parādīt sevi sabiedrībai ar citu tēmu. Tādējādi izmainītā emocionālā vide ietekmēs viņu uzskatus vai noteikti to izpausmes, kas ir neatkarīgi no objektīviem pierādījumiem, kas apstiprina vai atspēko šos uzskatus.
Šilers runāja par 90. gadu akciju burbuli — es joprojām atceros, kā lielie institucionālie investori beidzot padevās un sāka pirkt dotcoms tieši laikā, lai avārijā zaudētu naudu. Taču aizstājiet “akciju” ar “kriptovalūtu”, un tas skan tieši tāpat kā pēdējo gadu apraksts.
Bet pagaidiet — tagad es saku, ka kriptovalūtu izmanto azartspēlēm; vai es pirms dažām dienām nerakstīju ka to izmanto noziegumiem ? Abi var būt patiesi; tas ir grīdas vasks UN deserta virskārta .
Šīra burbuļu analīze joprojām ir patiesa, taču, tā kā azartspēles par aktīvu cenām ir vieglākas nekā jebkad agrāk, dabiskās Ponzi shēmas var darboties vēl ilgāk un augstākas nekā agrāk. Un kriptogrāfija, kas balstīta uz tehnobabulas un libertāra derp pamata, ir gan Ponzi shēma, gan kults.
Turklāt papildus tam, kā viedtālruņi ir padarījuši azartspēles, gan atklātas, gan izliekoties par investīcijām, ir vienkāršākas nekā jebkad agrāk, ir jāpierāda, ka sociālie mediji arvien vairāk ir pārvērtuši pūļa gudrību pūļa neprātā.
Veterānam investoram Klifam Asnessam ir jauns dokuments par to, kā sociālie mediji degradē tirgus; Man jau agrāk ir bijusi sadursme ar Asness, bet es domāju, ka viņam ir taisnība šajā jautājumā:
Citāts:Bet ko darīt, ja pūlis nav neatkarīgs, bet darbojas vienoti? Tas var ne tikai iznīcināt burvju pūļa gudrību, bet arī pārvērst to negatīvā. Tātad, vai jebkad ir bijis labāks līdzeklis, lai gudru, neatkarīgu pūli pārvērstu par koordinētu bezjēdzīgu, pat bīstamu pūli nekā sociālie mediji?
Cik lielu kaitējumu nodarīs nacionālā azartspēļu epidēmija? Mēs neuzzināsim pilnu kaitējuma apmēru, kamēr šīs dabiskās Ponzi shēmas nesabruks, un tas arī notiks. Atcerieties Dornbuša likumu : "Krīzei ir nepieciešams daudz ilgāks laiks, nekā jūs domājat, un tad tā notiek daudz ātrāk, nekā jūs būtu domājuši."
Taču mēs jau esam redzējuši, ka azartspēļu epidēmijas kriptogrāfijas daļa kļūst tik liela, ka tā nopietni deformē mūsu politiku .
Par šo visu vēl daudz ko teikt. Pagaidām pieņemsim, ka milzīga atkarības problēma pārņēma Ameriku, kamēr mēs nepievērsām uzmanību.
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Atbilde
« Vecāks | Jaunāks »

Pārlēkt uz:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)