Krišjānis Barons
Būt kopā ar dabu, vēsturi un kultūru. Siguldā svin Krišjāņa Barona 190. gadskārtu 

Vakar, 19:22
Tautas māksla
Autori: Una Zvejniece (LTV žurnāliste)
Turaidas muzejrezervāts šomēnes ar vairākiem pasākumiem aicina svinēt folklorista, valodnieka, sabiedriskā darbinieka un skolotāja Krišjāņa Barona 190. dzimšanas dienu. Caur pārgājieniem, sarunām, dziesmām un tautasdziesmu lasīšanu, kā arī – fizisku darbu.

Vēsā, bet saulainā rudens dienā uz Siguldu var braukt ne tikai aplūkot krāsainās lapas. Šodien te pulcējušies cilvēki, lai novērtētu Krišjāņa Barona devumu, kā arī sakoptu takas, pa kurām viņš dzīves nogalē staigāja. 
Pasākumā savu artavu ieguldījusi Lāsma Osīte, kura stāsta: "Tā kā ārā ir zelta rudens, vēlējos aktīvi pavadīt šo dienu pie dabas, satikt jaunus cilvēkus, iepazīt. Un darīt arī kaut ko lietderīgu sabiedrības labā. Tādu labo darbu izdarīt, jā."
"Pabaudīt dabas skatus – ļoti skaisti te ir. Lai var sestdien aktīvi atpūsties, svētdien pasīvi, un tad atpakaļ darbos," par savu motivāciju piedalīties atklāj Jevgēņijs Bork-Ržečickis.
Citāts:Pasākuma apmeklētāja Kristīne Krasta spriež: "Tas ir, man liekas, viņa darbu turpinājums, ka katram ir kaut kas jāpieliek, kaut kas jāizdara, lai mums kopā būtu labāk." 
Baronu dzimtas memoriālās mājas "Dainas" saimniece, Barona mazmazmeita Līga Barone skaidro: "Krišjānis īstenībā bija liels ceļotājs. Mēs arī gribējām, lai Krišjāņa sajūta, kāds viņš bija kā cilvēks, arī šajā pasākumā parādās – pārgājieni, vietu izpēte. 
Citāts:Un tādā talkā – kopā būšanā, kopā darīšanā – mēs varam būt kopā gan ar dabu, gan vēsturi, gan kultūru." 
Turaidas muzejrezervāta vadītāja Jolanta Borīte arī īpaši izceļ kopā būšanas nozīmi: "Tieši tie formāti, ka ir tā kopā pulcēšanās, tā kopā būšana, man liekas, tas ir vislabākais veids. Tā brīvi. Nevis apsēsties, pasīvi klausīties, dziedāt tautasdziesmas… Bet tieši tas dzīvās sarunas, tā dzīvā esība."
Talkā, sarunās citam ar citu un, skandinot tautasdziesmas, vairāk iepazīta ne tikai Krišjāņa Barona personība, bet arī priekšstati pašiem par sevi. Krišjāņa Barona muzeja brīvprātīgais Ivans Meščans secinājis: "Mums ļoti paveicās, jo tautasdziesmas dzīvo mūsu pasaulē. Arī tagad dzirdam tautasdziesmas, redzam tautasdziesmas, pat sabiedriskajā transportā. Tā ir mūsu daļa. Jaunā paaudze un arī vecā paaudze – tās var sasaistīt kopā ar tautasdziesmām. Krišjāņa Barona loma sabiedrībā ir ļoti liela." 
Dainu tēva muzejā viesojās arī kāda cita latviešu radošā dižgara muzeja vadītājs – Jānis Holšteins–Upmanis, kura atbildībā ir Ziedoņa muzejs: "Dainu skapis ir pirmais Latvijas kompjūters, kurā ir 
Citāts:caur tautasdziesmām izstāstīts gan cilvēka dzīves cikls, kas vienlaikus ir kā dabas dzīves cikls un pierāda, ka cilvēka un dabas kopdarbība ir neatraujama viena no otras. 
Tāpēc viņš ir visur, viņš ir poētiskajā ainavā. Ar to es domāju, ka Barons ir gan skaistumā, gan priekos un bēdās." 
Barona mazmazmeita Līga Barone atgādina: "Tie bija grūti laiki, kad viņš dzīvoja. Viņš tika tiem cauri un turpināja savu darbu, savu iecerēto. Varbūt tas ir tas, ko mēs varam paņemt līdzi. Tajā laikā, kad kaut kas nesanāk, neizdodas kā plānots, mēs varam paskatīties uz to, ka tā ir kā iespēja turpināt sasniegt savus mērķus. 
Citāts:Tad, kad man reizēm pietrūkst spēka, tad es atceros, kā viņiem ir gājis, kam viņi ir gājuši cauri – ja viņi varēja, tad jau es arī varēšu."
Krišjāņa Barona dzimšanas dienas svinības turpināsies visu oktobri un jo īpaši – tiekoties viņa dzimšanas dienā, 31. oktobrī, gan Siguldā pie Barona pieminekļa, gan Lielajos kapos.
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Atbilde
« Vecāks | Jaunāks »

Pārlēkt uz:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)