Ziņa: 2'471
Virtenes: 637
Pievienojies: 2019 Sep
Reputācija:
6
Valsts:
Lukašenko kara sākumā atvainojies Zelenskim: Tas neesmu es. Putins no Baltkrievijas izšāva raķetes
Šodien, 9:41
Pasaulē
LETA
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis intervijā amerikāņu podkāstu vadītājam Leksam Fridmanam sacīja, ka pilna mēroga kara sākumā Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko viņam telefonsarunas gaitā atvainojies par Krievijas raķešu triecieniem no Baltkrievijas teritorijas un piedāvājis veikt Baltkrievijā atbildes triecienu Maziras naftas pārstrādes rūpnīcai.
Trīs stundas garā intervija, kurā skarts plašs jautājumu loks, Fridmana kanālā platformā "YouTube" publicēta svētdienas vakarā.
"Nedaudz vēlāk, dažas dienas vēlāk, pēc kara pirmajām dienām es runāju ar Lukašenko pa telefonu, un viņš atvainojās.
Viņš teica: "Tas neesmu es. No manas teritorijas izšāva raķetes, un izšāva Putins." Šie ir viņa vārdi, man ir liecinieki.
Viņš teica: "Es atvainojos. Ticiet man, Volodja, tas nebiju es. Es nekontrolēju, tās ir vienkārši raķetes, tas ir Putins..."," Lukašenko teikto intervijā atstāstīja Zelenskis.
"Es viņam atbildēju: "Tu esi tāds pats slepkava, un es tev vienkārši saku." Bet viņš man teica: "Saproti, nevar karot ar krieviem." Es viņam teicu: "Mēs nekad neesam karojuši. Raķetes atlidoja no tavas zemes, no Baltkrievijas. Kā tu to pieļāvi?"".
"Viņš saka: "Labi, atbildi." Es joprojām atceros, kā viņš man saka: "Veic triecienu naftas pārstrādes rūpnīcai. Tu taču zini, cik daudz man tā nozīmē." Maziras rūpnīca. Es viņam saku: "Par ko tu runā? Kāda atbilde?"" sarunu ar Lukašenko atstāstīja Zelenskis.
Saruna notika "kara otrajā vai trešajā dienā", norādīja Ukrainas prezidents.
https://www.lsm.lv/raksts/zinas/arzemes/...s.a582471/
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Reputācija:
6
Valsts:
МотолькоПомоги
МВД в Беларуси начало ходить по арендным квартирам: показать договор сдачи, и «что будешь делать 26 января?»
По нашим данным, в последние дни сотрудники начали активно обходить арендные квартиры в различных городах Беларуси. Началось это ещё в декабре, а случаи фиксируются как минимум в Минске, Могилёве, Мозыре и Боровлянах.
Отметим, что речь не о стандартных проверках, когда квартиры обходят участковые. Сейчас милиционеры звонят жильцам в домофоны, хотят зайти внутрь и требуют договор об аренде квартиры.
Со слов людей, они проверяют арендные квартиры целенаправленно перед так называемыми «выборами». Ходят не случайно, а по своим спискам, где в том числе указаны жильцы/владельцы, которые ранее были задержаны либо, что называется «на карандаше».
Кроме того, в ряде случаев, у жильцов также спрашивают, что они планируют делать 26 января 2025 года.
@motolkohelp
t.me/motolkohelp/31311
15.3K views
Jan 11 at 17:35
JustHelp
Baltkrievijas Iekšlietu ministrija sāka apmeklēt īres dzīvokļus: parādiet viņiem īres līgumu un "ko jūs darīsit 26. janvārī?"
Pēc mūsu datiem, pēdējās dienās darbinieki ir sākuši aktīvi apmeklēt īres dzīvokļus dažādās Baltkrievijas pilsētās. Tas sākās jau decembrī, un gadījumi reģistrēti vismaz Minskā, Mogiļevā, Mozirā un Borovļaņos.
Atzīmēsim, ka runa nav par standarta pārbaudēm, kad rajona policisti apmeklē dzīvokļus. Tagad policija aicina iedzīvotājus pa domofoniem, vēlas tikt iekšā un pieprasa dzīvokļa īres līgumu.
Pēc cilvēku domām, viņi mērķtiecīgi pārbauda īres dzīvokļus pirms tā dēvētajām “vēlēšanām”. Viņi neiet nejauši, bet pēc saviem sarakstiem, kuros ir arī iepriekš aizturēti vai, kā saka, “uz zīmuļa” īrnieki/īpašnieki.
Turklāt atsevišķos gadījumos iedzīvotājiem tiek jautāts arī par to, ko viņi plāno darīt 2025. gada 26. janvārī.
@motolkohelp
t.me/motolkohelp/31311
15,3 000 skatījumu
11. janvārī pulksten 17:35
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Reputācija:
6
Valsts:
Saeima Baltkrievijas prezidenta «vēlēšanu» priekšvakarā neatzīst tās par likumīgām
Šodien, 16:46
Latvijā
Autori: LSM.lv Ziņu redakcija
Saeima nosoda Baltkrievijas vadoņa Aleksandra Lukašenko režīma varas nostiprināšanu un neatzīst 26. janvārī paredzētās prezidenta "vēlēšanas" par likumīgām.
Saeimas ceturtdien, 23. janvārī, pieņemto lēmuma projektu atbalstīja 78 deputāti, pret bija 10, neviens neatturējās.
Parlamentā karstas debates
"Neraugieties uz Baltkrieviju vienīgi kā uz problēmu. Paskatieties uz to kā iespēju vājināt [Krievijas vadoni Vladimiru] Putinu. Baltkrievija ir viņa visvājākais punkts,"
citēja Saeimas deputāte Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība). "Palīdzot baltkrieviem atgūt atpakaļ viņu valsti un atjaunot demokrātiju, tās ir visjaudīgākās sankcijas pret Putinu un izšķirošs trieciens Krievijas imperiālismam."
Opozicionārs Aleksejs Rosļikovs ("Stabilitātei!"), no tribīnes runājot paaugstinātā tonī, salīdzināja, ka Latvijā ar opozīciju apejoties tāpat kā Baltkrievijā. Tas izraisīja skaļus un neapmierinātus izsaucienus no zāles. "Stabilitātei!" frakcija arī bija vienīgā, kas neatbalstīja Saeimas paziņojumu.
Jānorāda, ka Baltkrievijas režīms brutāli apspiež opozīciju un cietumos ir vairāk nekā 1200 politieslodzīto. Latvijā par politiskajiem uzskatiem neliek cietumā, un opozīcija var ar tiesiskām un demokrātiskām metodēm cīnīties par savām nostājām.
"Ja kāds te sevi salīdzina ar politiski represētajiem, tas ir kauns un mums nekas tāds nebūtu jāklausās," reaģējot uz Rosļikova izteikumiem, uzsvēra Mūrniece. Viņa arī aicināja Saeimas sēdes vadītāju Zandu Kalniņu-Lukaševicu ("Jaunā Vienotība") uz šādiem izteikumiem reaģēt.
Savukārt deputāts Edvards Smiltēns ("Apvienotais saraksts") pauda: "Velkot paralēles, notiek mēģinājums attaisnot vai nolīdzināt vājprātu, ko Lukašenko dara Baltkrievijā."
"Nekad nesalīdziniet opozīcijas esamību Latvijā ar to, kas notiek nedemokrātiskās valstīs! Tur nonāk cietumā par to, ka viņi kandidēja vēlēšanās, ka viņi piketēja vai sarakstīja grāmatu baltkrievu valodā. Man nepatīk tādi meli par manu valsti," emocionāli sacīja deputāte Jana Simanovska ("Progresīvie").
Neatzīst Lukašenko un "vēlēšanas"
Latvijas parlaments nosodīja Baltkrievijas varas iestādes par demokrātijas un tiesiskuma principu ignorēšanu un pilsoņu tiesību apspiešanu.
Tāpat Saeima neatzina Aleksandru Lukašenko par likumīgi ievēlētu Baltkrievijas prezidentu.
Lēmumā arī atgādināts, ka "Baltkrievijā valdošais režīms ir ilgstoši izrēķinājies ar savas valsts pilsonisko sabiedrību, spīdzinot un nepamatoti turot ieslodzījumā tūkstošiem iedzīvotāju, un daudzi bijuši spiesti pamest savu valsti, bēgot no represijām".
"Arī šā gada 26. janvārī paredzētajām tā sauktajām prezidenta vēlēšanām nav nekā kopīga ar brīvu un godīgu vēlēšanu procesu, jo tās raksturo starptautiski atzītu novērotāju klātbūtnes trūkums, totāla opozīcijas apspiešana, neatkarīgo mediju iznīcināšana un represiju pastiprināšana, kas liedz Baltkrievijas iedzīvotājiem jebkādu iespēju brīvi paust savu politisko gribu," teikts Saeimas lēmumā.
"Baltkrievijas režīma vadītājs Aleksandrs Lukašenko kopš 2020. gada ir zaudējis jebkādu leģitimitāti, un šīs "vēlēšanas" kalpo vienīgi par simbolisku žestu režīma uzturēšanai pie varas," norādīts lēmumā.
Saeima neatzina 2025. gada 26. janvārī paredzētās Baltkrievijas prezidenta "vēlēšanas" par likumīgām.
Tāpat Latvijas parlaments nosodīja Baltkrievijas režīma sistemātiskos cilvēktiesību pārkāpumus, tostarp neatkarīgo mediju iznīcināšanu, opozīcijas apspiešanu un politieslodzīto turēšanu necilvēcīgos apstākļos.
Saeima arī pieprasīja, lai Baltkrievijas varas iestādes nekavējoties atbrīvo visus politieslodzītos, pārtrauc represijas un ievēro starptautiskās saistības attiecībā uz cilvēktiesībām un demokrātijas principiem.
Vienlaikus parlaments atbalstīja Baltkrievijas demokrātisko spēku un pilsoniskās sabiedrības tiekšanos pēc brīvas, neatkarīgas un demokrātiskas valsts un aicināja starptautisko sabiedrību pastiprināt sankcijas pret Lukašenko režīmu un iestāties pret jebkādiem mēģinājumiem to legalizēt starptautiskajā arēnā.
Latvijas parlaments attiecībā uz Baltkrievijas režīmu jau iepriekš ir pieņēmis vairākus paziņojumus, tostarp par pretlikumīgo lidmašīnas nosēdināšanu Minskā, par prettiesiski uz Krieviju un Baltkrieviju pārvietoto Ukrainas bērnu atgriešanu Ukrainā, kā arī ekonomiskās sadarbības pārtraukšanu ar agresorvalstīm – Krieviju un Baltkrieviju.
https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/...m.a584826/
Reputācija:
6
Valsts:
"Baltkrievijā paziņo: par Lukašenko «prezidenta vēlēšanās» nobalsojuši 86,82%"
"Kopš 2020. gada Aleksandra Lukašenko vadītais Baltkrievijas režīms ir sistemātiski izrēķinājies ar baltkrievu opozīciju, pilsonisko sabiedrību un neatkarīgo mediju pārstāvjiem, spīdzinot, apcietinot un izdzenot trimdā tūkstošiem baltkrievu. Režīma represijas pret baltkrievu tautu ir saņēmušas asu starptautiskās sabiedrības nosodījumu.
Citāts:Latvija pieprasa visu politieslodzīto nekavējošu un beznosacījumu atbrīvošanu," teikts Latvijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.
Latvija turpinās atbalstīt Baltkrievijas demokrātiskos spēkus un to līderi Svjatlanu Cihanousku, kā arī to centienus pēc neatkarīgas un demokrātiskas Baltkrievijas Eiropas valstu saimē, norādīja ĀM.
Reputācija:
6
Valsts:
Baltkrievijā uz 6 gadiem notiesā Latvijas pilsoni par «politiskiem pantiem»
Šodien, 14:46 Papildināts šodien, 19:49 Pasaulē
Autori: LSM.lv Ziņu redakcija, Dace Stirāne (LTV Ziņu dienesta atbildīgā redaktore)
Latvijas pilsonis, uzņēmējs Jurijs Ganiņš kļuvis par politiski ieslodzīto Baltkrievijā – saskaņā ar cilvēktiesību organizācijas "Viasna" datiem viņam piespriests 6 gadu cietumsods par Baltkrievijas autoritārā vadītāja Aleksandra Lukašenko "apmelošanu" un citiem izteikumiem pret režīmu Minskā, ziņo LSM+.
Vīrietis aizturēts 2024. gadā, un šogad 19. februārī viņš tika notiesāts, vēsta "Viasna" ("Viasna" viņu dēvē par "Юрийс Ганинс", "Юрыйс Ганінс" un Yurys Ganins).
Apsūdzību būtība nav zināma, tiesas process notika aiz slēgtām durvīm, un spriedums kļuvis zināms tikai tagad, raksta "Viasna".
Tomēr ir zināms, ka viņš tika apsūdzēts pēc pantiem par "Baltkrievijas diskreditēšanu", "Lukašenko apmelošanu" (t. i., "varas pārstāvja apvainošana") un "aicinājumiem piemērot sankcijas".
Tiesnesis Aleksandrs Ribakovs piesprieda Ganiņam sešu gadu cietumsodu pastiprināta režīma kolonijā.
Citāts:Saskaņā ar "Viasna" informāciju Latvijas iedzīvotājs bija uzņēmējs, kurš Baltkrievijā nodarbojās ar uzņēmējdarbību vairāk nekā 25 gadus.
"Viasna" vēsta, ka Baltkrievijas ieslodzījuma vietās atrodas 36 politiski ieslodzītie ārvalstnieki – Ukrainas, Japānas, Polijas, Zviedrijas, ASV, Krievijas Federācijas, Latvijas, Lietuvas, Armēnijas, Kazahstānas un Uzbekistānas pilsoņi, bet kopumā kopš 2020. gada valstī politiski vajāti vismaz 75 ārvalstnieki.
Organizācija ziņo par četriem Latvijas pilsoņiem, kas atrodas aiz restēm par "politiskiem pantiem". Bez Jurija Ganiņa tie ir Alla Sokolenko, kas apsūdzēta par "aģenta darbību", Dmitrijs Sivko (iespējams, notiesāts uz piespiedu ārstēšanos psihiatriskajā slimnīcā ar pastiprinātu uzraudzību) un Dmitrijs Mihailovs (iespējams, apsūdzēts par "Lukašenko aizskaršanu", aicinājumiem pret Baltkrievijas drošību u. c.).
Latvijas Ārlietu ministrija informēja, ka ir informēta par šo gadījumu un līdz šim ir iesaistījusies savas kompetences iespēju robežās. Ministrija atkārtoti aicina Latvijas valstspiederīgos uz Baltkrieviju neceļot.
|