(2026-06-30 21:00)hobbit_lv Raksta: Es baidos, ka NA te vispār ņipričom, es viņus vispār uzskatu par muldoņām-vāvuļotājiem
Tas, ko es gribēju teikt: latviešu izmiršana nav nekas unikāls, tas ir tikai viens fragments no globālas sociāldemogfrāfiskas problēmas - un, skumjākais, ka manuprāt ne šīs problēmas cēloņi, ne tās reālie risinājumi mums (cilvēcei) nemaz nav skaidri. Un jā, es te runāju gandrīz vai Lielā Filtra teorijas mērogos.
Ar dekoltē dziļumu, līdzīgi kā ar NA, te vispār nav nekāda sakara.
Neskatoties uz to, ka nav nekas unikāls, nav taču jāizgudro velosipēds no jauna.
Pietiek paskatīties, kā viss darbojas tur, kur ar dzimstību viss ir kārtībā, pārņemt, pielāgot, un nav izslēgts, ka viss būs labi. Man zināmajās latviešu islāmticīgo (konvertītu) ģimenēs vidējais bērnu skaits vienai sievietei ir ap 4. Būtībā sākotnēji bijuši tādi paši latvieši, kā visi citi, bet atšķirība rezultātos - 3 reizes. Jautājums vien, vai latviešu akadēmiskajā vidē ir tādi ļaudis, kuri ir spējīgi paši kaut ko izdomāt un pilnvērtīgi izpētīt? Par politiskās gribas trūkumu, tā būtu 2. problēma.
Rietumos spītīgi novienkāršo visu uz materiālo. Tā var rīkoties, bet tad (mans uzskats) pabalstiem ir jādivkāršojas ar katru jaunu bērnu pēc otrā pašreizējā situācijā un "valstij" ir skaidri jāpasaka, ka mātes ar varai vēlamo bērnu skaitu ģimenē pabalstos saņems vismaz minimālo algu par pilnu slodzi, bet ideālā gadījumā - vidējo algu valstī. Ļoti vienkārša aritmētika. Teiksim, mūsu humanitāro disciplīnu gaišie prāti pēc valdības pasūtījuma izkalkulē, ka, lai izmiršanu pārtrauktu un atražošana būtu vēlamajā līmenī, vienai sievietei vidēji ir jābūt 3,7 bērniem. Apaļojam uz augšu un veidojam pabalstu sistēmu tā, lai, piedzemdējot 4. sīci, ik mēnesi mammas kontā iekristu vismaz 660 eiro, kas šobrīd ir minimālā 780 uz rokas. Ar mērķi, ka tuvā vai tālā nākotnē tas būs 1364 eiro uz rokas, kas ir vidējā alga šobrīd. Māte ar 4 sīčiem norubī tās pašas 8 stundas mājās, ko kāda biroja zvaigzne darbā, ja ne vēl vairāk.
Tomēr man gan vairāk šķiet, ka vaina ir galvās (smadzenēs). Sociālās lomas jāsaliek savās vietās. Pietiktu izstumt sievietes no darba tirgus, radīt viņām skaidras iespējas un pārliecību par nākotni, realizējoties kā mātēm, un viss izlabotos. Taču tieši šeit ir vajadzīgs, lai politiķiem būtu bumbas, nevis šķirba starp kājām, jo bŗēka saceltos pamatīga. Ar tiem jampampiņiem, kuri šeit ir pie varas un arī, atvainojos, latviešu vīriešiem, kuri tik vien spēj, kā tīmeklī gudri filosofēt, šis variants pašreiz ir praktiski neizpildāms. Ir labs un ļoti manuprāt pareizs teiciens: "Sieviete attiecībās meklē līderi, kuram sekot, bet vīrietis - aizmuguri saviem plāniem un centieniem." Un? Cik mums ir visādu nosacīto normundiņu, kuri par līdera lomu vispār nekad nav domājuši, kā granītā cirstu pieņemot labākajā gadījumā "dzimumu līdztiesības" koncepciju, kura gan visai bieži latviskajā realitātē izpaužas kā sēdēšana dziļi zem sievas tupeles, un cik - normālu vīriešu, - tādu, kādiem vīriešiem ir jābūt?