Ziņa: 3'412
Virtenes: 879
Pievienojies: 2019 Sep
Reputācija:
6
(2026-06-28 14:23)hobbit_lv Raksta: Citāts:"Mēs gribam, lai latvieši kā tauta turpinātos cauri laikiem."
Vēlmei pašai par sevi nekāda vaina, vēl jo vairāk, tā jau mums Satversmē ierakstīta 
Vēlmei pašai par sevi nav nekādā vaina, bet tas nevar būt politiska spēka sasniegums vai trūkums, proti, tas ir "dzejisms". Un Satversme ir rakstīts mazliet savadāk, kaut arī tikpat dzejiski "tukšskanīgi". Tur Egīla ievadā ir rakstīts:
Satversme Raksta: Latvijas valsts ir izveidota, <...> lai garantētu latviešu nācijas, tās valodas un kultūras pastāvēšanu un attīstību cauri gadsimtiem, nodrošinātu Latvijas tautas un ikviena brīvību un sekmētu labklājību Ja ar latviešu tautas pastāvēšanu "Latvijas valstij" nav diez ko liela teikšana, jo lai latvieši iznīktu vajag kaut ko līdzīgu "holokaustam", un ja līdz tādām nonāks diez vai "Latvijas valstij" tur būs liela teikšana. Un latviešu tauta pieaugtu (kvantitatīvi) vajag uzlabot sociālos apstākļus, ko jebkurš pārvaldes režīms var izdarīt (vai nedarīt). Tad par "attīstību" tā ir dziļa minēšana jebkuros apstākļos. Proti, runa ir par to ko " Egila preambulai" pārmeta, ka viņa ir "tukša lirika".
Un šī saruna man atgādina Kaspara Pudāna (NBS komandiera) atbildi intervijā par viņa pirmā gada sasniegumiem, kur viņš šo pirmo gadu uzskata par lielāko sasniegumu to, ka Latvija vēl joprojām ir neatkarīga, ka Latvija pastāv.
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Ziņa: 509
Virtenes: 17
Reputācija:
10
Citāts:Un latviešu tauta pieaugtu (kvantitatīvi) vajag uzlabot sociālos apstākļus, ko jebkurš pārvaldes režīms var izdarīt (vai nedarīt).
Tas šķietami tā ir, un jā, neviens no mums neatteiktos no uzlabotiem sociāliem apstākļiem, tomēr šī problēma ir mazliet dziļāka.
Sāksim ar to, ka demogrāfiskās atražošanās problēma ir aktuāla visam "zelta miljardam"/Rietumu pasaulei/baltajai rasei (vajadzīgo pasvītrot), un runājot par šiem populācijām, tajās ne-negatīva demogrāfijas dinamika balstās pārsvarā uz imigrāciju un uz imigrantu atražošanos. Labi/slikti - ne par to ir jautājums, tā gluži vienkārši ir realitāte.
Un ja par to, kādi tam ir iemesli, tur visdrīzākais vēl antropologi strīdas, kaut arī evolūcija šajā gadījumā kautrīgi norāda uz sakarību starp pēcnācēju skaitu un enerģiju, kas katrā ir/tiek ieguldīta, īsāk sakot vecā labā dihotomija starp kvalitāti un kvantitāti. Respektīvi, mūsu apstākļos, lai pēcnācējs kļūtu par pilnvērtīgu sabiedrības locekli, viņā ir jāiegulda relatīvi daudz resursu, kamēr nosacīti "primitīvākās kultūrās" kvalitāti aizstāj ar kvantitāti. Plus, mūsu paradigmas sociālā sistēma neprasa bērnus kā obligātu sociālās apdrošīnāšanas elementu, jo vecuma dēļ zaudējot darbaspējas, valsts tomēr cilvēku nepamet pavisam novārtā (vismaz teorijā).
Vai tam ir risinājums? Es nezinu. Neesmu vēl AI par šo jautājis, pašam prātiņš ir par īsu, bet cik nu es ar vienu ausi paklausos antropologus, tad man rodas iespaids, ka viņiem arī plāna nav, bet pārliecība par to, ka evolūcija mūs kaut kur aizvedīs - nu vai arī mēs (cilvēki, ar Rietumu civilizāciju priekšgalā) izmirsim.
Droši vien juceklīgi sanāca, bet gan jau domu uzķersiet.
Reputācija:
6
2026-06-29 21:16
(This post was last modified: 2026-06-29 21:28 by LvSnor.)
Kā jau mēs vakar noskaidrojam tad pie populācijas mazināšanās vainojami wikipedijas magi un burvji:
Wikipedia Raksta:Kopš 1991. gada Latvijā ir negatīvs dabiskais pieaugums, mirušo skaitam pārsniedzot dzimušo skaitu,[6] līdztekus tam notiek cittautiešu pakāpeniska pārtautošanās un latviešu īpatsvara palielināšanās.[7] - es domāju viņus vajadzetu dedzinat!, lai tautai ir izprieca!
(2026-06-28 23:03)hobbit_lv Raksta: Citāts:Un latviešu tauta pieaugtu (kvantitatīvi) vajag uzlabot sociālos apstākļus, ko jebkurš pārvaldes režīms var izdarīt (vai nedarīt).
Tas šķietami tā ir, un jā, neviens no mums neatteiktos no uzlabotiem sociāliem apstākļiem, tomēr šī problēma ir mazliet dziļāka.
Es Tev pilnīgi piekrītu, Latviešu bērnu dzimstība ir atkarīga no kleitu dekoltē dziļuma!!
Parasti večiem viss ir kārtība, bet ja veidie konstatē ka nav - tad jāuzrīko maz kariņš, bet tikai ar prātu (jo kāds gan labums ja instrumentārijs ir darba kartība, bet galvā caurums!!?) Tad viņi saprot, kas viņu dzīve ir galvenais! Es domāju kā īstens karš varbūt mums ar nevajag, bet kāds asumiņs, kas mazliet liekāks par Hokeja čempi, lai lieko holeterīnu nomestu - teiksim dalība miera spēku misijā Somalija ISOF spēku grupējumā!
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Reputācija:
6
jautra dziesmiņai siltai dienai! Jocīgi bet man šādas depresīvas dziesmsņas uzrunā!
Ziņa: 225
Virtenes: 6
Pievienojies: 2023 May
Reputācija:
0
(2026-06-28 14:23)hobbit_lv Raksta: Citāts:"Mēs gribam, lai latvieši kā tauta turpinātos cauri laikiem."
Vēlmei pašai par sevi nekāda vaina, vēl jo vairāk, tā jau mums Satversmē ierakstīta 
Ja nu mēs par NA tagad, tad man kaut kā nešķiet, ka rusofobija būs tas, kas latviešu tautu izglābs. Tiem krabjiem 99% aktivitāšu ir PRET krieviem, krievu valodu, kultūru un pārējo. Esmu vismaz reizes 10 visādiem viņu atbalstītājiem dažādās vietās uzdevis jautājumus par to, ko NA ir IZdarījusi (nobeigta darbība, nevis process) latviešu labā, nevis pret krieviem. Neko vairāk par "mēs cīnāmies", "mēs cenšamies panākt" dzirdējis no viņiem neesmu.
Būt PRET un daudz muldēt vienmēr ir vieglāk nekā būt PAR, jo PAR nozīmē to, ka būs jāstrādā.
Reputācija:
6
2026-06-30 20:15
(This post was last modified: 2026-06-30 20:18 by LvSnor.)
Ahh, tu dieniņ ...
Tas lai, saulaina diena nebūtu pārāk saulaina  Man kaimiņos dzīvo viņa meita  un kaimiņš ir arī Stendzinieks Tēvs, lai viņam laba veselība.
Savādak: Programmatūras inženieris un tehnoloģiju entuziasts Elviss Strazdiņš soctīklos paziņojis, ka pret viņu sākts kriminālprocess. Pirms nedēļas viņš publicēja informāciju par to, kas veikuši kiberuzbrukumu AS “Latvijas valsts meži” (LVM).
https://www.la.lv/ta-vieta-lai-pateiktu-...-strazdins
Reputācija:
10
Es baidos, ka NA te vispār ņipričom, es viņus vispār uzskatu par muldoņām-vāvuļotājiem
Tas, ko es gribēju teikt: latviešu izmiršana nav nekas unikāls, tas ir tikai viens fragments no globālas sociāldemogfrāfiskas problēmas - un, skumjākais, ka manuprāt ne šīs problēmas cēloņi, ne tās reālie risinājumi mums (cilvēcei) nemaz nav skaidri. Un jā, es te runāju gandrīz vai Lielā Filtra teorijas mērogos.
Ar dekoltē dziļumu, līdzīgi kā ar NA, te vispār nav nekāda sakara.
Ziņa: 225
Virtenes: 6
Pievienojies: 2023 May
Reputācija:
0
2026-06-30 23:56
(This post was last modified: 2026-07-01 0:00 by Zigfrids.)
(2026-06-30 21:00)hobbit_lv Raksta: Es baidos, ka NA te vispār ņipričom, es viņus vispār uzskatu par muldoņām-vāvuļotājiem 
Tas, ko es gribēju teikt: latviešu izmiršana nav nekas unikāls, tas ir tikai viens fragments no globālas sociāldemogfrāfiskas problēmas - un, skumjākais, ka manuprāt ne šīs problēmas cēloņi, ne tās reālie risinājumi mums (cilvēcei) nemaz nav skaidri. Un jā, es te runāju gandrīz vai Lielā Filtra teorijas mērogos.
Ar dekoltē dziļumu, līdzīgi kā ar NA, te vispār nav nekāda sakara.
Neskatoties uz to, ka nav nekas unikāls, nav taču jāizgudro velosipēds no jauna.
Pietiek paskatīties, kā viss darbojas tur, kur ar dzimstību viss ir kārtībā, pārņemt, pielāgot, un nav izslēgts, ka viss būs labi. Man zināmajās latviešu islāmticīgo (konvertītu) ģimenēs vidējais bērnu skaits vienai sievietei ir ap 4. Būtībā sākotnēji bijuši tādi paši latvieši, kā visi citi, bet atšķirība rezultātos - 3 reizes. Jautājums vien, vai latviešu akadēmiskajā vidē ir tādi ļaudis, kuri ir spējīgi paši kaut ko izdomāt un pilnvērtīgi izpētīt? Par politiskās gribas trūkumu, tā būtu 2. problēma.
Rietumos spītīgi novienkāršo visu uz materiālo. Tā var rīkoties, bet tad (mans uzskats) pabalstiem ir jādivkāršojas ar katru jaunu bērnu pēc otrā pašreizējā situācijā un "valstij" ir skaidri jāpasaka, ka mātes ar varai vēlamo bērnu skaitu ģimenē pabalstos saņems vismaz minimālo algu par pilnu slodzi, bet ideālā gadījumā - vidējo algu valstī. Ļoti vienkārša aritmētika. Teiksim, mūsu humanitāro disciplīnu gaišie prāti pēc valdības pasūtījuma izkalkulē, ka, lai izmiršanu pārtrauktu un atražošana būtu vēlamajā līmenī, vienai sievietei vidēji ir jābūt 3,7 bērniem. Apaļojam uz augšu un veidojam pabalstu sistēmu tā, lai, piedzemdējot 4. sīci, ik mēnesi mammas kontā iekristu vismaz 660 eiro, kas šobrīd ir minimālā 780 uz rokas. Ar mērķi, ka tuvā vai tālā nākotnē tas būs 1364 eiro uz rokas, kas ir vidējā alga šobrīd. Māte ar 4 sīčiem norubī tās pašas 8 stundas mājās, ko kāda biroja zvaigzne darbā, ja ne vēl vairāk.
Tomēr man gan vairāk šķiet, ka vaina ir galvās (smadzenēs). Sociālās lomas jāsaliek savās vietās. Pietiktu izstumt sievietes no darba tirgus, radīt viņām skaidras iespējas un pārliecību par nākotni, realizējoties kā mātēm, un viss izlabotos. Taču tieši šeit ir vajadzīgs, lai politiķiem būtu bumbas, nevis šķirba starp kājām, jo bŗēka saceltos pamatīga. Ar tiem jampampiņiem, kuri šeit ir pie varas un arī, atvainojos, latviešu vīriešiem, kuri tik vien spēj, kā tīmeklī gudri filosofēt, šis variants pašreiz ir praktiski neizpildāms. Ir labs un ļoti manuprāt pareizs teiciens: "Sieviete attiecībās meklē līderi, kuram sekot, bet vīrietis - aizmuguri saviem plāniem un centieniem." Un? Cik mums ir visādu nosacīto normundiņu, kuri par līdera lomu vispār nekad nav domājuši, kā granītā cirstu pieņemot labākajā gadījumā "dzimumu līdztiesības" koncepciju, kura gan visai bieži latviskajā realitātē izpaužas kā sēdēšana dziļi zem sievas tupeles, un cik - normālu vīriešu, - tādu, kādiem vīriešiem ir jābūt?
Reputācija:
10
Citāts:Pietiek paskatīties, kā viss darbojas tur, kur ar dzimstību viss ir kārtībā, pārņemt, pielāgot, un nav izslēgts, ka viss būs labi. Man zināmajās latviešu islāmticīgo (konvertītu) ģimenēs vidējais bērnu skaits vienai sievietei ir ap 4. Būtībā sākotnēji bijuši tādi paši latvieši, kā visi citi, bet atšķirība rezultātos - 3 reizes.
Hmm, ja piedāvājums ir "noticēt dieviņam un viss notiks pats no sevis", tad es kategoriski iebildīšu, ka tas tā nestrādā, un nevar vienkārši ņemt un noticēt. Un mēģinājumi mākslīgi atjaunot reliģijas lomas nozīmību sabiedrībā - paldies par kūkām, tas varbūt arī var nodrošināt dzimstības pieaugumu, bet es kā ateists personīgi tādu cenu neesmu gatavs maksāt.
Citāts:Rietumos spītīgi novienkāršo visu uz materiālo. Tā var rīkoties, bet tad (mans uzskats) pabalstiem ir jādivkāršojas ar katru jaunu bērnu pēc otrā pašreizējā situācijā un "valstij" ir skaidri jāpasaka, ka mātes ar varai vēlamo bērnu skaitu ģimenē pabalstos saņems vismaz minimālo algu par pilnu slodzi, bet ideālā gadījumā - vidējo algu valstī. Ļoti vienkārša aritmētika. Teiksim, mūsu humanitāro disciplīnu gaišie prāti pēc valdības pasūtījuma izkalkulē, ka, lai izmiršanu pārtrauktu un atražošana būtu vēlamajā līmenī, vienai sievietei vidēji ir jābūt 3,7 bērniem. Apaļojam uz augšu un veidojam pabalstu sistēmu tā, lai, piedzemdējot 4. sīci, ik mēnesi mammas kontā iekristu vismaz 660 eiro, kas šobrīd ir minimālā 780 uz rokas. Ar mērķi, ka tuvā vai tālā nākotnē tas būs 1364 eiro uz rokas, kas ir vidējā alga šobrīd. Māte ar 4 sīčiem norubī tās pašas 8 stundas mājās, ko kāda biroja zvaigzne darbā, ja ne vēl vairāk.
Šis visdrīzākais ir reālistiskākais piedāvājums, vismaz no lietotāja viedokļa. Bet "vai valstij tam pietiks naudas"
Citāts:Tomēr man gan vairāk šķiet, ka vaina ir galvās (smadzenēs). Sociālās lomas jāsaliek savās vietās. Pietiktu izstumt sievietes no darba tirgus, radīt viņām skaidras iespējas un pārliecību par nākotni, realizējoties kā mātēm, un viss izlabotos.
Nu te centrālais jautājums ir, vai sievietes maz gribētu tikt izstumtas no darba tirgus, jeb vai šī "vīrieša - līdera" shēma paredz šādus jautājumus viņām vispār neuzdot?
Jebkurā gadījumā, ja mēs uzskatām sievieti pirmkārt par cilvēku, ne sliktāku par vīrieti, tad kāpēc lai viņai būtu mazāk teikšanas, tai skaitā par savas pašas dzīvi?
Reputācija:
6
2026-07-01 23:05
(This post was last modified: 2026-07-01 23:13 by LvSnor.)
Protams, tas ir labi, ka Zigītis grib radikāli izmanīt Latvijas situāciju uz visumā auglībā pieklājīgo "Somālijas" vai "Afganistānas" modeli, bet bez "islama revolūcijas" es neredzu citu variantu. Pat ja mēs teorētiski varēsim pārliecināt latviešus, tad nacionālās minoritātes cerībā, uz kaimiņos esošo viņuprāt "viņiem draudzīgo" "kodolbruņoto tautu", iebildīs un piedāvās "musulmanisku režīmu" zem kaimiņu "kodolraķešu" aizsardzības ... bet Alahs ir visu spēcīgs, viņš to atrisinās.
Bet palūgsim AI palīdzību ekonomiskajos aprēķinos
Aptuvenās izmaksas viena bērna audzināšanai Latvijā (līdz 18 gadu vecumam)
Precīzu summu noteikt nav iespējams, jo tā ir atkarīga no ģimenes ienākumiem, dzīvesvietas un dzīvesveida. Tomēr, balstoties uz mūsdienu cenām un vidējās algas līmeni Latvijā, var izdarīt pamatotu novērtējumu.
Vidējās mēneša izmaksas:- Pārtika: 180–350 €
- Apģērbs un apavi: 40–80 €
- Mājokļa un komunālo pakalpojumu daļa: 80–180 €
- Transports: 20–60 €
- Izglītība (skolas piederumi, ekskursijas, pulciņi): 80–250 €
- Veselības aprūpe un higiēna: 30–70 €
- Atpūta, hobiji un citas vajadzības: 50–150 €
Kopā mēnesī:
600–1 100 €
Kopējās izmaksas līdz 18 gadu vecumam:- Ekonomisks scenārijs: aptuveni 130 000 €
- Vidējs scenārijs: aptuveni 170 000 €
- Augstāks labklājības un izglītības līmenis: 220 000–300 000 € vai vairāk
Ja ģimene vēlas nodrošināt:- regulārus sporta vai mākslas pulciņus;
- svešvalodu apguvi;
- datoru un citas tehnoloģijas;
- ceļojumus;
- privātus ārstus vai zobārstniecību;
- uzkrājumus studijām;
tad kopējās izmaksas var sasniegt vai pārsniegt 250 000 € līdz pilngadībai.
Salīdzinājums ar vidējo algu:
Ja pieņem, ka vidējā bruto alga Latvijā ir aptuveni 1 900–2 000 € mēnesī (neto aptuveni 1 350–1 450 € atkarībā no situācijas), tad viena bērna uzturēšana 600–1 100 € mēnesī veido aptuveni 40–80% no viena vidējā strādājošā neto ienākumiem.
Secinājums:
Lai Latvijā izaudzinātu vienu veselīgu, izglītotu un labklājīgā vidē dzīvojošu bērnu līdz 18 gadu vecumam, jāparedz aptuveni 170 000–220 000 € kopējās izmaksas. Ja tiek nodrošinātas plašākas izglītības un attīstības iespējas, summa var sasniegt 250 000–300 000 € vai vairāk.
Latviski runājot: vienam bērnam 700 Eur/menesī līdz 1400 Eur/menesī, un šādos apstākļos izaug paaudze, kas tos "naudas rijējus" tik daudz i negrib
|