Zigitis saka ...
Kādiem jābūt ģimenes ienākumiem, lai labturīgi audzinātu 3 bērnus Latvijā?

Pieņemot, ka ģimenē ir divi pieaugušie un trīs bērni, kā arī mērķis ir nodrošināt ne tikai pamatvajadzības, bet arī kvalitatīvu izglītību, pulciņus, veselības aprūpi, ceļojumus un finansiālu drošību.

Aptuvenās mēneša izmaksas:
  • 3 bērni: 2 100–3 000 €
  • 2 pieaugušie (pārtika, transports, veselība, personīgie izdevumi): 1 200–1 800 €
  • Mājoklis, komunālie maksājumi un uzturēšana: 600–1 000 €
  • Uzkrājumi, neparedzēti izdevumi un atvaļinājumi: 500–1 000 €

Kopējās ģimenes izmaksas mēnesī:

4 400–6 800 € (neto)

Nepieciešamie ienākumi:

Lai šādu dzīves līmeni uzturētu ilgtermiņā, vēlams, lai ģimenes kopējie neto ienākumi būtu:
  • Komfortabli: 5 000–6 000 € mēnesī.
  • Ļoti labturīgi: 6 500–8 000 € mēnesī.
  • Ar iespēju regulāri uzkrāt, investēt un finansēt studijas bērniem: 8 000 €+ mēnesī.

Ja ienākumus nodrošina divi strādājošie:
  • Katram vēlams saņemt aptuveni 2 500–3 000 € neto mēnesī, lai nodrošinātu komfortablu dzīves līmeni.
  • Ja viens pelna vairāk, piemēram, 4 000 € neto, otram pietiktu ar aptuveni 1 500–2 000 € neto.

Salīdzinājumam:

Ja ģimenes kopējie neto ienākumi ir:
  • Līdz 3 000 € – iespējams nodrošināt pamatvajadzības, taču bieži nāksies ierobežot pulciņus, ceļojumus vai uzkrājumus.
  • 4 000–5 000 € – labs dzīves līmenis ar saprātīgu finanšu plānošanu.
  • 5 000–6 000 € – komfortabls un finansiāli stabils dzīvesveids.
  • Virs 6 500 € – augsts labklājības līmenis ar regulāriem uzkrājumiem un plašām iespējām bērnu attīstībai.

Secinājums:

Lai Latvijā labturīgi audzinātu trīs bērnus un vienlaikus uzturētu finansiālu drošību, ģimenes kopējiem ienākumiem vēlams sasniegt vismaz 5 000–6 000 € neto mēnesī. Savukārt 6 500–8 000 € neto mēnesī nodrošina augstu labklājības līmeni, iespēju veidot uzkrājumus un finansēt bērnu nākotnes izglītību bez būtiskiem finansiāliem ierobežojumiem.
(AI lomā https://chatgtp.com)

tas ir ienākumiem ir jābūt 3-4 tukstoši katra.
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Atbilde
Un mēģinājumi mākslīgi atjaunot reliģijas lomas nozīmību sabiedrībā - paldies par kūkām, tas varbūt arī var nodrošināt dzimstības pieaugumu, bet es kā ateists personīgi tādu cenu neesmu gatavs maksāt.

nacionālās minoritātes cerībā, uz kaimiņos esošo viņuprāt "viņiem draudzīgo" "kodolbruņoto tautu", iebildīs un piedāvās "musulmanisku režīmu" zem kaimiņu "kodolraķešu" aizsardzības ... bet Alahs ir visu spēcīgs, viņš to atrisinās.
____________________________________________________________________________________________
Uzskatāma liecība tam, ka izpratnes par to, kas notiek "nacionālo minoritāšu" vidē, ir nulle. Tomēr varu nomierināt, - tas nav nekas unikāls. Latviešu mūžīgās bailes un citas nelaimes diemžēl liek rīkoties un pasauli uztvert greizi un iracionāli jeb ... līdzīgā izpratnes deficītā dzīvo vismaz puse no pamatnācijas. Varu nomierināt vēlreiz (ar citu argumentāciju), - nu jau ir arī par vēlu - latvieši savā provinciālismā ir sekmīgi palaiduši garām iespēju saliedēt sabiedrību - tik tiešām rīkoties bez ironijas un pēdiņām kā saprātīgiem saimniekiem savā zemē, jo nu jau liellatviešu pastulbā darbošanās tik tiešām ir lielu daļu šeit dzīvojošo nelatviešu noskaņojusi naidīgi pret visu, kas ir lielpatriotu dienaskārtībā.
Varu paskaidrot. Nolaižoties no saviem latvietības troņiem, pjedestāliem un debesīm un aprunājoties ar tiem pašiem cittautiešiem, izrādās, ka viņi lielā daļā (es pat teiktu - "lielākajā") nejūtas savējie ne šeit, ne arī Krievijā. Līdz zināmam laikam bija visas iespējas viņiem pasniegt roku, un viņi būtu to pieņēmuši, tomēr tas noteikti nav stāsts pa latviešiem un Latviju. Jā, līdz Šadurska beneficei izglītības ministra amatā viss arī skaisti notika. Krievu vecāki aizvien labprātāk bērnus bez piespiešanas iekārtoja mācībām latviešu skolās. Nebūtu tas kretīns visu sabojājis, - šodien problēma lielā mērā vairs neeksistētu, jo jau 2005. gadā, kad mans vecākais sāka iet skolā, viņa klasē mācījās 3 bērni no krievu ģimenēm, un tendence bija pieaugoša. Vēl mūsu NA panāca to, lai krievi atsāktu pulcēties 9. maijā pie pieminekļa Pārdaugavā, ļoti daudz šajos gados šādu "viedu" un "vērtīgu" lēmumu pieņemts un darbu ir padarīts, tā kā latviešu sabiedrības brieduma trūkums, provinciālisms un nepārvaramās fobijas (bailes) ar lielu varbūtību šo "valsti 404"arī apraks.

P.s. Visi tie aprēķini par bērnu uzturēšanas un audzināšanas izmaksām ir pilnīgs fufelis.
Atbilde
Citāts:Ņemot vērā, ka "valstij 404" naudas, lai maksātu minimālo 4 bērnu mātēm, nepietiks ar varbūtību ap 90%, tad man ir vienīgais atlikušais variants - klusītēm izmirstam!
Nu, notiks tā, kā notiks. Es negribu būt pesimists, bet perspektīvas nudien diez ko rožainas nav. No otras puses, par baisu traģēdiju es arī to neuzskatu.
Atbilde
(2026-07-02 0:54)hobbit_lv Raksta:
Citāts:Ņemot vērā, ka "valstij 404" naudas, lai maksātu minimālo 4 bērnu mātēm, nepietiks ar varbūtību ap 90%, tad man ir vienīgais atlikušais variants - klusītēm izmirstam!
Nu, notiks tā, kā notiks. Es negribu būt pesimists, bet perspektīvas nudien diez ko rožainas nav. No otras puses, par baisu traģēdiju es arī to neuzskatu.

Tad man tikai tāds naivs jautājums. Ko tad mēs nēsājamies ar valodu un pārējām fīčām kā negudri? Kam naudu tērēt visādām valodu inspekcijām, skolu pārtaisīšanām par latviešu, utt.?
Atbilde
Ja ar "vidējie ienākumi uz cilvēku" domā vidējo mēneša darba algu Latvijā, tad jaunākie pieejamie dati ir šādi:
  • Vidējā bruto alga (pirms nodokļiem): 1 815 € mēnesī (2025. gada vidējais rādītājs).
  • Vidējā neto alga ("uz rokas"): 1 346 € mēnesī.

Ja savukārt domā vidējos ienākumus uz vienu iedzīvotāju (ieskaitot bērnus, pensionārus un cilvēkus bez darba ienākumiem), tad tas ir cits statistikas rādītājs un parasti ir zemāks par vidējo darba algu.

Es domāju kā "bērnkopībā" Latvijas pašizmaksa ir par lielu, jo gan jau pa Afganistānas izmaksām mēs varam atļauties arī lielas ģimenes. Un ja nav ekonomiska pamata  "bērnkopībā", tad bērnu skaitu nosaka "kaislība" (dēvēta arī par nolaidību).
"Kā cilvēks, kam trūkst pašcieņas, nav dīdzējs, bet nīcējs, tā arī tauta, kurai nav pašapziņas." K.Mīlenbahs
Atbilde
Citāts:Tad man tikai tāds naivs jautājums. Ko tad mēs nēsājamies ar valodu un pārējām fīčām kā negudri? Kam naudu tērēt visādām valodu inspekcijām, skolu pārtaisīšanām par latviešu, utt.?
Es baidos, ka tas retorisks jautājums. Bet ja nopietni, tad atbilde ir banāli vienkārša: "cīņa par valodu" ir redzama un neprasa neko daudz, kamēr reāla sociālā politika ir sarežģīta un, visdrīzāk, ne pārāk populāra to "sociālo partneru" acīs, kuriem ir pirmā teikšana konsultācijās ar valdību attiecībā uz ekonomiskajiem jautājumiem.
Citāts:Un ja nav ekonomiska pamata "bērnkopībā", tad bērnu skaitu nosaka "kaislība" (dēvēta arī par nolaidību).
Vai arī Tu drīzāk domāji "vieglprātību"? Wink
Atbilde
(2026-07-03 0:06)hobbit_lv Raksta:
Citāts:Tad man tikai tāds naivs jautājums. Ko tad mēs nēsājamies ar valodu un pārējām fīčām kā negudri? Kam naudu tērēt visādām valodu inspekcijām, skolu pārtaisīšanām par latviešu, utt.?
Es baidos, ka tas retorisks jautājums. Bet ja nopietni, tad atbilde ir banāli vienkārša: "cīņa par valodu" ir redzama un neprasa neko daudz, kamēr reāla sociālā politika ir sarežģīta un, visdrīzāk, ne pārāk populāra to "sociālo partneru" acīs, kuriem ir pirmā teikšana konsultācijās ar valdību attiecībā uz ekonomiskajiem jautājumiem.

Es pilnīgi piekritu Zigitim, tas izskatās pēc savdabīgas "intereses par "smukām bērēm" - tīri eksaltēta estētika", kas nereti velk uz nekromāniju. Wink 
(2026-07-03 0:06)hobbit_lv Raksta:
Citāts:Un ja nav ekonomiska pamata  "bērnkopībā", tad bērnu skaitu nosaka "kaislība" (dēvēta arī par nolaidību).
Vai arī Tu drīzāk domāji "vieglprātību"? Wink

Vieglprātība tā būtu ja tu aiz "traļalā" tu kaimiņa sievai uztaisītu bērnu, bet savai sievai ...  Confused
Bet Latvijas demogrāfiskās krīzes pamata ir tieksme uz "buržuāzisku dzīvesveidu", kurš ir tikai klasisks izpriecu loks.
Atbilde
Citāts:Vieglprātība tā būtu ja tu aiz "traļalā" tu kaimiņa sievai uztaisītu bērnu, bet savai sievai ...
Es Tev piedāvāju uz šo paskatīties no sekojošas perspektīvas: cik daudz cilvēku vispār pirms bērnu ieviešanas rēķina gaidāmās izmaksas un plāno, vai viņi varēs to atļauties? Nē, ok, es nešaubos, ka tādi cilvēki eksistē, bet es domāju, ka viņi ir absolūts mazākums. Absolūtais vairākums tam pieiet pēc "tad jau redzēs" principa, un jā, tā ir visnotaļ vieglprātība.

Bet, ja LV vairosies tikai tie, kas "rēķina un var atļauties", tad mēs izmirsim vēl daudz ātrāk Big Grin
Citāts:Bet Latvijas demogrāfiskās krīzes pamata ir tieksme uz "buržuāzisku dzīvesveidu", kurš ir tikai klasisks izpriecu loks
Hmm, kapitālisma apstākļos "buržuāzisks dzīvesveids" ir absolūti likumsakarīgs, un valsts pat sagaida, ka cilvēki tādu piekops (jo tad viņi tērēs savu naudu un sildīs valsts ekonomiku).
Atbilde
(2026-07-04 2:00)hobbit_lv Raksta:
Citāts:Vieglprātība tā būtu ja tu aiz "traļalā" tu kaimiņa sievai uztaisītu bērnu, bet savai sievai ...
Es Tev piedāvāju uz šo paskatīties no sekojošas perspektīvas: cik daudz cilvēku vispār pirms bērnu ieviešanas rēķina gaidāmās izmaksas un plāno, vai viņi varēs to atļauties? Nē, ok, es nešaubos, ka tādi cilvēki eksistē, bet es domāju, ka viņi ir absolūts mazākums. Absolūtais vairākums tam pieiet pēc "tad jau redzēs" principa, un jā, tā ir visnotaļ vieglprātība.
Nu tur 20...30 gados patiesi varbūt cilvēki paļaujas, ka gan jau ar vecāku un sabiedrības atbalstu to pirmo un otro bērniņus izaudzinās. Bet trešajam un ceturto gan sievietes, pēc pieredzes jau zin, kā būs ar naudām, aptuveni. Nu vīrietis līdz 40 gadiem noteikti neko nerēķina, viņam gribas Galveno, un tad nu sievietei ir jāpieregulē, cik tas Galvenais būs auglīgs vai nē. Kaut kādā ziņā, vīrieši ir sieviešu sazvērību upuri, neviemēr nelaimīgi, bet sievietēm patīk vadīt.

(2026-07-04 2:00)hobbit_lv Raksta: Bet, ja LV vairosies tikai tie, kas "rēķina un var atļauties", tad mēs izmirsim vēl daudz ātrāk Big Grin

Es domāju, ka jums, kas nepot un ir slinki rēķināt, ir jāizmirst. Mums, kas rēķina, sagaida spoža nākotne, mēs tikai viņu neesam atraduši un esam meklēšanas procesā.

(2026-07-04 2:00)hobbit_lv Raksta:
Citāts:Bet Latvijas demogrāfiskās krīzes pamata ir tieksme uz "buržuāzisku dzīvesveidu", kurš ir tikai klasisks izpriecu loks
Hmm, kapitālisma apstākļos "buržuāzisks dzīvesveids" ir absolūti likumsakarīgs, un valsts pat sagaida, ka cilvēki tādu piekops (jo tad viņi tērēs savu naudu un sildīs valsts ekonomiku).

Pats smieklīgākais ir ka ar bērnību jau viss nebeidzas, tā sakot nolienot no vecāku kakla, tas "produkts" nonāk kapitalisma dzirnavās, kur par nepietiekamu algu no tevis mēģina izspiest maksimumu. Un ja no vecākiem tu esi redzējis tikai nopūšanos un noelšanos, tad mācies tagad rēķināt!
Atbilde
Īstenībā interesanta filma: https://replay.lsm.lv/lv/skaties/ierakst...tala-filma , tādai vēsturiskai retrospekcijai.
Atbilde
« Vecāks | Jaunāks »

Pārlēkt uz:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)